Handelsblatt για Ελληνικό: Το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης στην Ευρώπη σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για την Ελλάδα

Handelsblatt για Ελληνικό: Το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης στην Ευρώπη σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει στο «μεγάλο πρότζεκτ» της επένδυσης για την ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

«Για σχεδόν 17 χρόνια δεν έχει προσγειωθεί εδώ αεροπλάνο, αλλά τα σήματα παραμένουν: 'Εγχώριες Αφίξεις', 'Διεθνείς Αναχωρήσεις'. Οι τερματικοί σταθμοί δεν υφίστανται. Στους διαδρόμους, αγριόχoρτα ξεπροβάλλουν μέσα από τις ρωγμές του σκυροδέματος. Ένα παλιό jumbo της χρεοκοπημένης Ολυμπιακής σαπίζει. Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αυτό το αεροδρόμιο φάντασμα, ενσαρκώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την οικονομική παρακμή και το πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας. Όμως πλέον κάτι κινείται. Μια διεθνής κοινοπραξία υπό την ηγεσία του ελληνικού ομίλου ακινήτων Lamda Development σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 8 δις για την ανάπλαση του χώρου. Έτσι ένα σύμβολο στασιμότητας θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια νέα εκκίνηση», σημειώνει η εφημερίδα.

«Με την ανάπτυξη του Ελληνικού η τράπουλα ανακατεύεται ξανά, το έργο σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για την Ελλάδα», αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development στην Handelsblatt, η οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το επενδυτικό πρότζεκτ.

«Η περιοχή αποτελεί ένα μοναδικό φιλέτο, μιας και καμία άλλη πρωτεύουσα στην Ευρώπη δεν έχει να προσφέρει κάτι αντίστοιχο: 620 εκτάρια γης, μια περιοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από το Πριγκιπάτο του Μονακό, μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μιας πόλης 4 εκατομ. κατοίκων, ένας χώρος που βρίσκεται στις ακτές του Σαρωνικού. Εδώ οι επενδυτές θέλουν να χτίσουν περίπου 8.000 διαμερίσματα, πολλά ξενοδοχεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, μαρίνα και καζίνο – Είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη» σημειώνει η Handelsblatt.

Handelsblatt για Ελληνικό: Το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης στην Ευρώπη σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για την Ελλάδα Facebook Twitter

H εφημερίδα αναφέρει ότι τα μεγέθη κινούνται στον «υπερθετικό βαθμό»: «Το μεγαλύτερο πάρκο δίπλα στη θάλασσα ανά τον κόσμο», «ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης», «το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας» και «ένας από τους μεγαλύτερους οικιστικούς πύργους στη Μεσόγειο». Το κόστος των έργων κατασκευής υπολογίζεται στο 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με την κοινοπραξία και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται εντός 12 χρόνων. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, που αναφέρει η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίες και μετά την ολοκλήρωση του έργου άλλες 75.000.

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει μια αναλυτική ιστορική ανασκόπηση στους διοικητικούς σκοπέλους, τις αναβολές, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις δικαστικές διαμάχες γύρω από την υπόθεση του Ελληνικού εδώ και δύο δεκαετίες: Aπό την περιστασιακή αξιοποίησή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τη μετατροπή του σε προσφυγικό καταυλισμό και από τη σκληρή αντίσταση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, στη συμφωνία -μετά την εκλογική νίκη του 2015- μίσθωσης του πρώην αεροδρομίου «υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών, ως προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια».

Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούσαν την επένδυση στο Ελληνικό «σύμβολο κακής διαχείρισης και καθυστερήσεων». Όμως, και πάλι κατόπιν πίεσης των διεθνών πιστωτών, το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Δεκέμβριο την ανάθεση του έργου, ενώ ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει τον φάκελο του Ελληνικού με την οριστική απόφασή του να αναμένεται μέχρι την άνοιξη.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και η Δικαιοσύνη κινείται γρήγορα, ενώ από την όλη επένδυση δεν θα επωφεληθούν μόνο οι ιδιώτες αλλά και το ελληνικό κράτος. Για το λόγο αυτό ο Τσίπρας έχει «συμφέρον» να προχωρήσει γρήγορα η όλη διαδικασία.

πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ