Πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαπαρασκοπικά υποβοηθούμενη ημιτυφλεκτομή σε παιδί με νόσο του Crohn στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαπαρασκοπικά υποβοηθούμενη ημιτυφλεκτομή σε παιδί με νόσο του Crohn στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η πρώτη λαπαρασκοπικά υποβοηθούμενη ημιτυφλεκτομή σε παιδί με νόσο του Crohn διενεργήθηκε με επιτυχία στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών από το δρ. Νίκο Μπαλτογιάννη, Χειρουργό Παίδων, Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών και την ομάδα του.

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε αγόρι ηλικίας 9 ετών, το οποίο πάσχει από τη νόσο Crohn.

Το νεαρό αγόρι υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ημιτυφλεκτομή με την αναστόμωση του εντέρου να γίνεται εξωσωματικά, μετά από μικρή επέκταση της ομφαλικής τομής και με χρήση εξειδικευμένου λαπαροσκοπικού συρραπτικού, λόγω αποδεδειγμένης μεγαλύτερης ασφάλειας.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χωρίς επιπλοκές, ενώ ο ασθενής έλαβε εξιτήριο την 9η μετεγχειρητική ημέρα.

Η εφαρμογή προχωρημένης λαπαροσκοπικής τεχνικής στο συγκεκριμένο περιστατικό παρουσιάστηκε από τον Δρ. Νίκο Μπαλτογιάννη στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων, συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή.

Η παρουσίαση της συγκεκριμένης τεχνικής, στο κορυφαίο εγχώριο επιστημονικό γεγονός του παιδοχειρουργικού τομέα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης, με έμφαση στην αυξημένη χειρουργική επάρκεια που απαιτείται καθώς και στα πλεονεκτήματα εκείνα, τα οποία την καθιστούν πιο ελκυστική σε σύγκριση με την ανοιχτή προσπέλαση και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.

Ο δρ. Νίκος Μπαλτογιάννης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς η ομάδα μας σημείωσε μία ακόμα ιατρική καινοτομία, αξιοποιώντας τις υπερσύγχρονες υποδομές του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών. Τα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε τα εφόδια προκειμένου να προάγουμε την επιστημονική πρωτοπορία προς όφελος των μικρών ασθενών μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ