Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν για σεμινάριο του Ευαγγελισμού: Στοχοποιεί τους διεμφυλικούς ως ψυχικά ασθενείς.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν για σεμινάριο του Ευαγγελισμού: Στοχοποιεί τους διεμφυλικούς ως ψυχικά ασθενείς. Facebook Twitter
6

Την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το σεμινάριο που διοργανώνει το νοσοκομείο Ευαγγελισμός υπό τον τίτλο: «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση».

Ερώτηση κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση αναφέρεται πως «είναι απαράδεκτο να δίνει ο Ευαγγελισμός την επιστημονική κάλυψη για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που στοχοποιεί και στιγματίζει τους διεμφυλικούς ανθρώπους ως ψυχικά ασθενείς»

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, η Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου διοργανώνει κάθε Τρίτη σε αίθουσα του Ευαγγελισμού επιμορφωτικά σεμινάρια για το προσωπικό του νοσοκομείου για κάποια από τα οποία, μάλιστα, δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για την Τρίτη 12/12/2017 ανακοινώθηκε εκδήλωση – σεμινάριο με θέμα: «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση».

Είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε ένα νοσοκομείο που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να λαμβάνει χώρα μία εκδήλωση με θέμα την λεγόμενη «διαταραχή ταυτότητας φύλου», έννοια που είναι επιστημονικά ανύπαρκτη καθώς δεν υπάρχει πλέον σε κανέναν διεθνή ταξινομητικό κατάλογο.

Συγκεκριμένα, όπως όλη η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, η έννοια της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από τον διεθνή ταξινομητικό κατάλογο ICD.

Περαιτέρω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 22.8.2014, βασιζόμενος στα νέα δεδομένα, έχει προτείνει ενόψει της αναθεώρησης του ICD και της κυκλοφορίας της νέας έκδοσής του να αφαιρεθεί εντελώς και η ονομαζόμενη «δυσφορία ταυτότητας φύλου» για τους ενήλικες από τις διαταραχές και να παραμείνει ως απλή ιατρική κατάσταση (εκτός των διαταραχών) η ασυμφωνία φύλου (gender incongruence), ενώ η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, στις Κατευθυντήριες Γραμμές της διέπεται από το ίδιο ακριβώς πνεύμα της αποψυχιατρικοποίησης και του αποστιγματισμού της ταυτότητας φύλου.

Ακόμη, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως αυτές έχουν εκφραστεί σε αποφάσεις τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Απόφαση 2048/2015 της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κράτη μέλη καλούνται [με την παράγραφο 6.3.3.]:«Nα τροποποιήσουν τις κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και να υποστηρίξουν την μεταβολή των διεθνών κατηγοριοποιήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα διεμφυλικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν κατηγοριοποιούνται ως διανοητικώς ασθενή, εξασφαλίζοντας και την πρόσβαση στις απαραίτητες ιατρικές θεραπείες χωρίς στιγματισμό».

Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο να δίνει ο Ευαγγελισμός την επιστημονική κάλυψη για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που στοχοποιεί και στιγματίζει τους διεμφυλικούς ανθρώπους ως ψυχικά ασθενείς.

Αυτές οι θέσεις δεν μπορούν να εκφράζονται σε ημερίδα ενός δημόσιου νοσοκομείου που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – πόσο μάλλον και σε χώρους του νοσοκομείου – ενώ είναι και επικίνδυνες καθώς, υπό το βάρος του στιγματισμού των ταυτοτήτων τους και των διακρίσεων, η πληθυσμιακή ομάδα των τρανς ανθρώπων και ιδιαίτερα των τρανς εφήβων έχει τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις να μην νομιμοποιούνται και να μην πιστοποιούνται μέσω σεμιναρίων επιστημονικών ενώσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρασαρλίδου Φρόσω
Μανιός Νικόλαος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Ρίζος Δημήτριος
Φίλης Νικόλαος
Ψυχογιός Γεώργιος

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δε στιγματίζονται οι διεμφυλικοί. Το να θες να είσαι άλλο φύλο από αυτό που είσαι είναι και ψυχολογικό πρόβλημα το οποίο ονομάζεται δυσφορία φύλου (gender dysphoria). Το ότι σαν κοινωνία έχουμε εξελιχθεί ώστε να αναγνωρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα των ανθρώπων στον αυτοπροσδιορισμό δεν καθιστά τη δυσφορία φύλου μη ψυχολογικό πρόβλημα. Καλά έκαναν στον Ευαγγελισμό γιατί οι διεμφυλικοί είναι πιθανό να επιλέξουν τη βοήθεια ψυχολόγου κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι ειδικοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.
Προφανώς οι διεθνείς επιστήμονες Ευρώπης και Αμερικής δεν το σκέφτηκαν αυτό που γράφεις. Δεν τους παίρνεις ένα τηλέφωνο;;;ΥΓ εάν δεν είσαι ειδικός επιστήμονας επί του θέματος ή διεμφυλικό άτομο, η γνώμη σου είναι άχρηστη. ΥΓ 2 τα ψυχολογικά προβλήματα δημιουργούνται απ την αντιμετώπιση κι όχι απ την ίδια την κατάσταση. Η επιστήμη δεν ξεκινάει πλέον σ αυτή τη βάση, όπως μας λέει και το άρθρο. ΥΓ διάβασα ότι κύριος ομιλητής είναι μια θεούσα. Αν ισχύει, καταλαβαίνουμε και τον τίτλο και το περιεχόμενο...
Μιλάμε τώρα για συγκεκριμένες πληροφορίες.. Διάβασες (κάπου) ότι ο ομιλητής είναι θεούσα. Άρα, αυτομάτως, στο πυρ το εξώτερον. Μιλάμε για βάθος επιχειρημάτων τώρα, έτσι;
Η επιστήμη λέει ότι είναι και ψυχολογικό πρόβλημα είτε σ'αρέσει είτε όχι. Μπορώ να εκφέρω γνώμη σε ό,τι θέλω αν έχω ενημερωθεί.Όταν πάω σε ένα εστιατόριο δεν είμαι σεφ αλλά καταλαβαίνω αν το φαγητό είναι καλό ή όχι. Η επίκληση στην αυθεντία δεν είναι επαρκές επιχείρημα. Φυσικά και η αντιμετώπιση παίζει μεγάλο ρόλο αλλά υπάρχει και η γενετική προδιάθεση και οι συνδεσμολογίες των νευρώνων του εγκεφάλου που λαμβάνουν το κάθε ερέθισμα, δεν είναι τόσο απλά όσο τα λες τα πράγματα.
Η Wikipedia γράφει The American Psychiatric Association, publisher of the DSM-5, states that "gender nonconformity is not in itself a mental disorder. The critical element of gender dysphoria is the presence of clinically significant distress associated with the condition."Για όσους δεν γνωρίζουν, το DSM το χρησιμοποιούν όλοι οι ψυχίατροι του πλανήτη. Όπως σωστά έγραψε ο @walkingbread, είναι πολύ πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να χρειαστούν ψυχίατρο ή ψυχολόγο, καλά είναι αυτοί οι επαγγελματίες να γνωρίζουν με τι συνδέεται. Υ. Γ. Υπάρχει ένα μικρό λάθος στο άρθρο της Lifo. Δεν πρόκειται για την Αμερικανική "Ψυχολογική" Ένωση αλλά για τη Ψυχιατρική. Οι ψυχίατροι (γιατροί) έχουν πάντα να κάνουν με ψυχολογικές διαταραχές και ασθένειες, οι ψυχολόγοι συνήθως όχι (οι περισσότεροι ίσως δουλεύουν σε σχολεία, μάρκετινγκ, κ. λπ., τουλάχιστον εδώ στο εξωτερικό)