Βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης δύο ορειβατών στον Όλυμπο

Βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης δύο ορειβατών στον Όλυμπο Facebook Twitter
0

Με εκδορές στο πρόσωπο και κατάγματα στα πλευρά διασώθηκαν χθες σε επιχείρηση στον Όλυμπο δύο τραυματισμένοι ορειβάτες που έπεσαν σε γκρεμό στη θέση Λιβαδάκι, ενώ σήμερα νέα επιχείρηση για τον εντοπισμό άλλων δύο ορειβατών είναι σε εξέλιξη στο ίδιο σημείο.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) ενημερώθηκε για το χθεσινό περιστατικό μέσω ασυρμάτου από φίλο των ορειβατών, ο οποίος ανέφερε το συμβάν.

Βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης δύο ορειβατών στον Όλυμπο Facebook Twitter

Αμέσως κινητοποιήθηκαν άνδρες της Πυροσβεστικής από την Κατερίνη και το Λιτόχωρο, καθώς και μέλη της 2ης ΕΜΑΚ, που συναντήθηκαν στο μέσο του μονοπατιού το οποίο οδηγεί στην περιοχή «Κόψη Πάγος», που βρίσκεται κοντά στη θέση Λιβαδάκι.

Από εκεί πήραν το δρόμο για το καταφύγιο Πριόνια, από το οποίο παρέλαβε τους τραυματίες το ΕΚΑΒ.

Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία

 

Με αφορμή τα δύο συμβάντα η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δίνει συμβουλές για ασφαλή ορειβασία:

Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και δεν φτάνουμε στα όρια μας. Εκτός από τις δικές μας δυνάμεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τις δυνατότητες των μελών της παρέας μας, γιατί σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσει όλη η ομάδα.


Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα παιδιά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας. Το είδος, το μέγεθος και η δυσκολία της διαδρομής πρέπει να είναι ανάλογα με τις δυνατότητες της ομάδας.


Είναι προτιμότερο να εκπαιδευόμαστε και να προετοιμαζόμαστε πριν από τη δραστηριότητά μας στο βουνό και όχι κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς μας. Η σωστή εκπαίδευση, η γνώση και η εμπειρία είναι αυτή που θα μας διαφυλάξει από τους κινδύνους.


Φροντίζουμε να ενημερώσουμε φίλους ή την οικογένειά μας για το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουμε, την ώρα έναρξης της διαδρομής, την πιθανή ώρα άφιξης, τον τόπο διανυκτέρευσης και τον αριθμό των μελών της ομάδας.

Σε περίπτωση που χαθούμε, η διαδικασία έρευνας πολλές φορές είναι επίπονη και χρονοβόρα, οπότε συνεχώς θα πρέπει να παρακολουθούμε το περιβάλλον, τις αλλαγές και να αναπροσαρμοζόμαστε σε περίπτωση που χρειαστεί.


Φροντίζουμε να έχουμε πάντα κάποια ατομικά υλικά ασφαλείας, όπως σφυρίχτρα, σουγιά, φακό, αλλά και αδιάβροχα ρούχα και κάποιες προμήθειες σε περίπτωση ανάγκης.


Σε περίπτωση ατυχήματος, αν δεν έχουμε εξοπλισμό πρώτων βοηθειών ή ειδικές γνώσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με το ΕΚΑΒ, την Πολιτική Προστασία ή την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. 


Προσαρμόζουμε το ρυθμό της πορείας της παρέας, σύμφωνα με το πιο αδύναμο μέλος της

Σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά αν ακολουθήσουμε κάποια επικίνδυνη διαδρομή είναι απαραίτητο και το κράνος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, οι περισσότερες κακώσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες είναι στο κεφάλι.


Η ανάβαση με ορειβατικούς συλλόγους και ομάδες παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Καλό είναι να έχουμε παρακολουθήσει κάποια μαθήματα σχετικά με την ορειβασία


Δεν πλησιάζουμε την άκρη των βράχων και δεν σκαρφαλώνουμε χωρίς να έχουμε περάσει κάποια ειδική εκπαίδευση και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Φροντίζουμε να έχουμε πάντα ένα μέσο επικοινωνίας. Όσοι διαθέτουν ασύρματο, μπορούν να καλούν σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης στη συχνότητα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που είναι 146.500 MHz.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM