Εξώδικο γιατρών για το σποτ με τη σεξουαλική παρενόχληση από παιδίατρο

Εξώδικο γιατρών για το σποτ με τη σεξουαλική παρενόχληση από παιδίατρο Facebook Twitter
17

Την παύση της προβολής τού -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του- «συκοφαντικού και επικίνδυνου σποτ που θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών», στο πλαίσιο καμπάνιας για τη σεξουαλική παρενόχληση, ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με εξώδικό του από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη γγ Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα για το «απαράδεκτο video της Γενικής Γραμματείας στο πλαίσιο καμπάνιας για τη σεξουαλική παρενόχληση, το οποίο παρουσιάζει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα», όπως αναφέρει και ζητεί να πάψει άμεσα η προβολή του, καθώς εκτιμά πως «θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών».

Όπως, δε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος παρά το γεγονός ότι καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι «συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο».


«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο spot είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή» σημειώνεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως αρμοδιότητα του Ιατρικού Συλλόγου είναι, μεταξύ άλλων, και η μέριμνα για τη διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος να εξυπηρετήσει με προθυμία τους αρρώστους, γι αυτό ζητά άμεσα να σταματήσει η προβολή του, για την περιφρούρηση της αξιοπρέπειας των μελών του.

Να αποσυρθεί το βίντεο ζητά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Να αποσύρει άμεσα το βίντεο για τη σεξουαλική παρενόχληση παιδιάτρου σε μητέρα  ζητά από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Μάλιστα, με επιστολή του προς τη γγ, Φωτεινή Κούβελα, αξιώνει να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτήν την απαράδεκτη πράξη, όπως τη χαρακτηρίζει.

Η επιστολή του ΠΙΣ προς τη ΓΓ Ισότητας, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην ιατρική κοινότητα το βίντεο που δημιούργησε και δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας με αντικείμενο τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών και στο οποίο εμφανίζει παιδίατρο να παρενοχλεί μητέρα μικρού ασθενούς.

»Ενδεικτικό της επιπολαιότητας με την οποία η συγκεκριμένη Γραμματεία χειρίστηκε τη δημιουργία του βίντεο είναι το γεγονός πως ουδέποτε επικοινώνησε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θεσμικό εκπρόσωπο των γιατρών της χώρας, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του και να αναφέρει έστω ένα περιστατικό παρενόχλησης ασθενούς ή συνοδού από γιατρό. Ούτε άλλος φορέας της πολιτείας έχει ενημερώσει ποτέ τον ΠΙΣ για ανάλογες απαξιωτικές συμπεριφορές γιατρών, ώστε να προβούμε σε πειθαρχικές διαδικασίες.

»Στη σύγχρονη ιατρική, ο γιατρός, έχοντας τη συναίνεση του ασθενούς, τον εξετάζει αξιοποιώντας την επισκόπηση και την ψηλάφηση σε όλα το σώμα του και προχωρά σε ελέγχους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διάγνωση και τη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς. Εάν στον κλινικό και διαγνωστικό έλεγχο υπεισέλθει έστω και υπόνοια σεξουαλικής παρενόχλησης, τότε προκαλείται σοβαρό ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς με τραγικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

»Δυστυχώς, το συγκεκριμένο βίντεο θέτει σε αμφιβολία τους αναγκαίους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό του και μάλιστα το πράττει χωρίς κανένα στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανερμάτιστη αυτή πράξη. Καλούμε την Γενική Γραμματεία Ισότητας να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο βίντεο και να εξηγήσει στον ΠΙΣ και τους πολίτες τους λόγους για τους οποίους προέβη στην απαράδεκτη αυτή πράξη».

Ελλάδα
17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
εντάξει, μπορεί να υπάρχουν και τέτοιοι γιατροί. Αυτό που δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία (και γιαυτό δεν θα μπορούσε να υπάρχει και στο σποτ) είναι η εικόνα του εκδότη να λέει σε επίδοξη δημοσιογράφο "κάτσε λίγο να δω κάτι γιατί αλλοιώς ούτε τα φαρμακεία δεν θα γράφεις" και του καναλάρχη να λέει σε άλλη κοπέλλα "κάνε μου λίγο την Εύα γιατί αλλοιώς ούτε για καθαρίστρια δεν θα σε πάρω". Αυτά είναι εντελώς φαντασικά γεγονότα, ενώ από γιατρούς-χουφτάκηδες βρωμάει ο τόπος...
Όχι βρε παιδιά να μην αποσυρθεί! Αντί να λειτουργούν, όπως συνήθως, συντεχνιακά οι ιατρικοί σύλλογοι καλό θα είναι να βγάλουν μια ανακοίνωση πως και οι ίδιοι δεν ανέχονται τέτοια περιστατικά από μέλη τους και οδηγίες, ας πούμε για το πως όταν ο γιατρός σε αγγίζει στην εξέταση έχει και υποχρέωση να σου εξηγεί γιατί το κάνει. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν και σε αυτό τον κλάδο διεστραμμένοι, το ότι έγιναν γιατροί δεν τους κάνει εξ ορισμού άτομα εμπιστοσύνης, αντιθέτως σε τέτοιο περιβάλλον τέτοιοι άνθρωποι δρουν με μεγαλύτερη ευκολία. Αντί να σπεύδει ο ιατρικός σύλλογος λοιπόν να ανακηρύξει τα μέλη του ως "αγίους" καλό θα είναι να αποδείξει πως έχει υψηλές ηθικές αρχές απομονώνοντας τέτοια περιστατικά, ώστε να μπορεί κι ο κόσμος να εμπιστεύεται όντως τους γιατρούς και να νιώθει πως αν πέσει στην εξαίρεση θα μπορεί να απευθυνθεί σε αυτόν!
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί. Πηγή: www.lifo.grΑπαράδεκτο το γεγονός ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αγνοεί όλες τις περιπτώσεις γυναικών που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά και βιαστεί, οι οποίες είτε φοβήθηκαν είτε επειδή εκβιάστηκαν δεν κατήγγειλαν ποτέ το περιστατικό, όχι μόνο στις αρχές και στους αρμόδιους φορείς, αλλά ούτε καν σε κοντινά τους πρόσωπα.Η αμφισβήτηση του θύματος για την σεξουαλική βία που έχει δεχτεί ενισχύει την κουλτούρα του βιασμού.
Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο να αποδειχτεί ωστόσο αν δεν υπάρχει καταγγελία μιλάμε για ένα περιστατικό το οποίο, εκτός φυσικά από την φερόμενη παθούσα, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι σα να μην έγινε ποτέ.Επομένως δεν είναι περίεργο ο ΙΣΑ να αγνοεί κάτι το οποίο τουλάχιστον τυπικά δεν υπάρχει.
Μονο στην Ελλαδα γινονται αυτα τα πραγματα. Αντι και οι ιδιοι να συνεισφερουν στην ενημερωση και να κοιταξουν να προλαβουν αντιστοιχα περιστατικα, καθονται και ριχνουν μηνυσεις. Τι να πεις...
Πάντως έχουν συμβεί πολύ χειρότερα περιστατικά. Ενδεικτικά να αναφέρω ένα μόνο: Γυναικολόγος καταδικάστηκε οριστικά και αμετάκλητα για βιασμό γυναίκας στο ιατρείο του στην Αμαλιάδα, μετά την άμβλωση που της έκανε και για την οποία τον είχε επισκεφθεί (!), ενώ το θύμα είχε μερική συνείδηση αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει και απ' έξω περίμενε ο σύζυγός της (!).http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/ileia-gynaikologos-narkose-kai-viase-astheni-toy-salos-apo-tin-ekseliksi-tis-ypothesis/1071594/Αντίρρηση μπορεί να υπάρχει στο τυχόν τσουβάλιασμα κάποιων επαγγελματιών, αλλά δε νομίζω ότι και σ' αυτό έχει βάση η ανακοίνωση του ΙΣΑ, διότι το σποτάκι, σε εμένα τουλάχιστον, δεν μου έδωσε την εντύπωση ανεπίτρεπτης γενίκευσης.
εχουν αλλα ο γιατρος ειναι εξορισμου θεμα εμπιστοσυνης. εκτος αν το κρυφο ονειρο διαφορων επαγγελματιων δικαιωματιστων ειναι να γινουμε ταλιμπαν και να μην εξεταζονται γυναικες απο αντρες, just in case!!!
Βλέπω η προοπτική να μη χουφτώνουν αδιαλείπτως όπου όπως και όποτε γουστάρουν οι γιατροί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δε σας περνάει καν από το μυαλό atman. Ε εντάξει μωρέ, φαντάζομαι στα (υπαρκτά) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης μπορούμε πάντα να αντιδράσουμε τσιλάροντας την πέτσα μας, μη μας πούνε και ταλιμπάν, ώχου πια.
Για την ακρίβεια σε πολλές -καθόλου ταλιμπάν- χώρες (πχ Αγγλία), όταν πρόκειται να εξετάσει άντρας ιατρός κάποια γυναίκα ασθενή, και η εξέταση περιλαμβάνει αφαίρεση ρούχων και/η ψηλάφιση στήθους, γυναικολογική/πρωκτική εξέταση κτλ, είναι υποχρεωμένος να φωνάξει κάποια γυναίκα νοσοκόμα να είναι παρούσα. Και λύνεται μια χαρά το ζήτημα.Κατα τ άλλα γιατί να είναι εξ ορισμού θέμα εμπιστοσύνης και όχι θέμα υποχρέωσης του ιατρού να μην ξεπερνάει τα όρια?
@daydreamer συνελθετε.εδω δεν υπαρχουν φυλα απο οτι μαθαινουμε. σε περιπτωση πρωκτικης εξετασης απο αντρα σε αντρα παρουσια ποιου θα απαιτήσουμε;;;ή ξερουμε το σεξουαλικο προσανατολισμο του αντρα γιατρου;;;; Γιατι θεωρεις οτι ειναι σωνει και καλα straight? αντιστοιχα σε εξεταση απο γυναικα σε γυναικα.εδω υπαρχει η αντιφαση των δικαιωματιστων: απο την μια δεν υπαρχουν φυλα απο την αλλη προσχωρουν σε νεοταλιμπανικες πρακτικες,ξαναγραφω ο γιατρος ειναι θεμα εμπιστοσυνης εχεις τη ζωη σου στα χερια του και μια σειρα απο αβολες καταστασεις. αν εμπιστευεσαι αυτο θα επρεπε εμπιστευεσαι (στο μεσο ορο και νορμαλ συνθηκες) και τα υποιλοιπα που απαιτουνται απο την ιατρικη πρακτικη.