Τσελέντης: «Η Ελλάδα αντέχει σεισμούς 6,5-7 Ρίχτερ, αρκεί να γίνουν στη θάλασσα»

Τσελέντης: «Η Ελλάδα αντέχει σεισμούς 6,5-7 Ρίχτερ, αρκεί να γίνουν στη θάλασσα» Facebook Twitter
0

Οι σκηνές Αποκάλυψης που εμφανίζονται σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου από τον πρόσφατο φονικό σεισμό στο Ιράκ και το Ιράν, ενδέχεται να φαντάζουν μακρινές σε εμάς. Για τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, πάντως, καλό είναι να... ευχόμαστε να γίνει ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα μας. Χωρίς, φυσικά, τις συνέπειες σε ανθρώπινο επίπεδο. 

Μιλώντας την Τρίτη (14/11) στον ΣΚΑϊ, ο κ. Τσελέντης τόνισε πως η Ελλάδα αντέχει σεισμούς μεγέθους 6,5 με 7 Ρίχτερ, εάν γίνουν στη θάλασσα, αλλά αν γίνουν στην ξηρά θα έχουμε τρομακτικές συνέπειες. 

Επιπλέον, ήταν κατηγορηματικός ως προς το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας: «Στην Ελλάδα δεν θα σας πει κανείς ότι δεν περιμένει να γίνει σεισμός».

Σχετικά με τα 7,3 Ρίχτερ που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο Ιράκ και το Ιράν, ο κύριος Τσελέντης δήλωσε πως η περιοχή έχει πολύ μεγάλα ρήγματα, «καμία σχέση με την Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε πως το ρήγμα της Ανατολίας δεν επηρεάζεται καθόλου από το γεγονός.

Πάντως, ο κ. Τσελέντης χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την προσπάθεια των επιστημόνων του πανεπιστημίου Αθηνών για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων Σαντορίνης - Αμοργού, προσθέτοντας πως ειδικά το ρήγμα της Αμοργού «είχε κάνει το 1956 τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό και 20 μέτρων στην Φολέγανδρο». Το ρήγμα αυτό όμως, διευκρίνισε, «ενεργοποιείται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε το ξεχνάμε».

Μπορεί η άποψή του ότι χρειαζόμαστε από καιρού εις καιρόν κάποιους ισχυρούς σεισμούς να ακούγεται εκ πρώτης όψεως «αιρετική», εντούτοις ο ίδιος εξήγησε: «Θέλουμε κάθε δύο - τρία χρόνια έναν σεισμό κοντά στα 6,5 Ρίχτερ ώστε να εκτονώνεται η ενέργεια». 

Τέλος, ο κύριος Τσελέντης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός πως η μέθοδος ΒΑΝ, του καθηγητή Βαρώτσου μπόρεσε να εντοπίσει τον σεισμό του Μεξικού, δίνοντας ανάλογα σήματα κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ