«Παγώνει» η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για δικαστές και εισαγγελείς

«Παγώνει» η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για δικαστές και εισαγγελείς Facebook Twitter
3

Με σημερινή (20/10) προσωρινή διαταγή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου «πάγωσε» τη νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) για δύο συνταγματικούς λόγους.

Ειδικότερα, η προσωρινή διαταγή δόθηκε από τον κ. Σακελλαρίου καθώς:

«α) η συγκρότηση του οργάνου, στο οποίο υποβάλλονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, αντίκειται στα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος και

β) ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις».

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή το «πάγωμα» ισχύει για τις δηλώσεις των ετών 2015 και 2016 και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σημερινής αιτήσεως-προσφυγής που κατέθεσαν οι δικαστικές Ενώσεις.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν σήμερα το πρωί όλες οι δικαστικές Ενώσεις, εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, με αριθ. 1069/19.10.2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίου διατάσσει «ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεις Οικονομικών Συμφερόντων για τα έτη 2015 και 2016, μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής ή τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ' αριθ. 1069/19.10.2017 κοινής υπουργικής αποφάσεως.

Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στην περίπτωση που αυτοί υπέχουν, ενδεχομένως, κατά νόμο, αυτοτελή υποχρέωση να υποβάλουν ΔΠΚ και ΔΟΣ ως έχοντες και άλλη ιδιότητα, από εκείνες τις οποίες, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, επιτρεπτώς μπορεί να αναλάβει δικαστικός λειτουργός, καθώς και τους/τις συζύγους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, είτε υπέχουν είτε όχι αυτοτελή υποχρέωση υποβολής των επιμάχων δηλώσεων, εκτός αν ο/η σύζυγος είναι πρόσωπο που υπάγεται σε μία των περιπτώσεων α΄-ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Παρατράβηξε το αστείο. Παλιά είχαν αποφασίσει να μην γίνει ΚΑΜΙΑ περικοπή στους τεράστιους μισθούς τους ενώ ο κόσμος πεινούσε, γιατί απλά "Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει". Τώρα, αυτό το νέο κωμικοτραγικό. Ας αναθεωρηθεί το σύνταγμα για να είναι -επιτέλους- και οι δικαστές ελεγχόμενοι (όχι μόνο από τον εαυτό τους). Αλλιώς εγώ προσωπικά δεν δέχομαι εν μέσω ΄τετοιας κρίσης να ταΐζω με 7 χιλιάρικα το μήνα ρεμάλια που μάλιστα έργάζονται 15 ώρες την εβδομάδα.
Ελα μωρέ, πάρε κουράγιο απο το γεγονός οτι τα ίδια λεφτα θα παίρνει και ο Τσοχαζτόπουλος και όλα τα τζιμάνια της Βουλής που μαγείρεψαν το σύστημα για να βγαίνουν πάντα παραπάνω από τους υπόλοιπους.