Ιδρύονται νέες δομές στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με Alzheimer

Ιδρύονται νέες δομές στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με Alzheimer Facebook Twitter
0

Νέες δομές στήριξης και φροντίδας ατόμων με άνοια ιδρύονται σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια - νόσο Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος.


Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποίησε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, ανακοίνωσε την ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 6 ιατρείων μνήμης σε γενικά νοσοκομεία της χώρας, 5 μονάδες φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου (hospices), καθώς και την υλοποίηση 10 προγραμμάτων διασύνδεσης με τους ΟΤΑ.

Στοιχεία για την άνοια στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), αναφορικά με την εκτίμηση του επιπολασμού (συχνότητας) της άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ