«Είναι μπούφοι εντελώς και έχουν πολλά λεφτά».- Οι διάλογοι των πορτοφολάδων του μετρό

«Είναι μπούφοι εντελώς και έχουν πολλά λεφτά».- Οι διάλογοι των πορτοφολάδων του μετρό Facebook Twitter
3

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, τα κέρδη της πολυετούς δράσης της μεγάλης οργάνωσης πορτοφολάδων, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΑΑ Χρήστος Παπαζαφείρης κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης, οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4 χιλιάδες κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ καθημερινά έκαναν τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί 31 άτομα, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, ενώ αναζητούνται άλλα 18.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» έδωσε στη δημοσιότητα τους διαλόγους των μελών της σπείρας και στοιχεία από την υπόθεση.

«Ελα εδώ στην πόρτα τη δικιά μου, γιατί είναι κάτι καλά θύματα, πολύ καλά και είναι μπούφοι εντελώς και έχουν πολλά λεφτά» είναι ένας από τους διαλόγους που κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια πολύμηνης μυστικής έρευνας.

Τα περισσότερα θύματα ήταν τουρίστες που μετακινούνταν από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, τα μέλη της σπείρας έδειχναν προτίμηση στους σταθμούς του μετρό «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα», «Πανόρμου», «Ομόνοια», ενώ επέλεγαν να δρουν τις ώρες αιχμής: από τις 7 π.μ. έως 9.30 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., προκειμένου να εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό στους συρμούς.

Παρίσταναν τους τουρίστες και κρατούσαν χάρτες, εφημερίδες και τσαντάκια για να μην κινούν υποψίες. «Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν αποτελούσε η απόσπαση της προσοχής του θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού», αναφέρεται στη δικογραφία.

Απόσπασμα από τους διαλόγους 35χρονης που φέρεται να είναι αρχηγός και δύο συνεργών της:

Α: Πού είσαι, μωρή;
Β: Στην Εθνική Αμυνα.
Α: Πού είσαι, δεν σε έχουμε δει σε δύο τρένα;
Β: Αδελφέ, δουλεύω το αεροδρόμιο για πάνω.
Α: Φύγαμε εμείς, βγήκαμε.
Β: Γιατί;
Α: Δεν είδαμε εσένα, είπαμε κάτι έγινε και φύγαμε και εσύ δεν το σήκωνες.
Β: Στη δουλειά, ρε άνθρωπε...

Σε άλλη περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τη συνομιλία γυναικών μελών της σπείρας που κατάφεραν να διαφύγουν από κλοιό αστυνομικών: «Παραλίγο να μας κλειδώσουν, αλλά ο Θεός ξέρει τη δουλειά του, προσέχει τους άλλους αλλά προσέχει και εμάς. Είναι το ρίσκο του επαγγέλματος αλλά εντάξει, όλα καλά πήγαν».

Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν αναφορές των μελών της συμμορίας για επαφές και διασυνδέσεις τους με επίορκους αστυνομικούς ή υπαλλήλους security, που τους παρείχαν «ασπίδα προστασίας». Για συμμετοχή στην υπόθεση, εξάλλου, κατηγορείται 49χρονος απότακτος αστυνομικός. Το τελευταίο μάλιστα δεκαπενθήμερο πριν από την εξάρθρωση της σπείρας φέρεται να εισέπραξε τρεις φορές το ποσό των 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσει το  ακαταδίωκτο στους «πορτοφολάδες», επικαλούμενος επαφές με πρώην συναδέλφους του.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ελλάδα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Θέλουν πολύ ξύλο όλοι αυτοί. Θυμάμαι πέρυσι που ήμουν μέσα σε συρμό του μετρό και βλέπω στην απέναντι αποβάθρα μία γυναίκα γύρω στα 60 με βαλίτσες η οποία αντιλήφθηκε ότι της είχαν κλέψει το πορτοφόλι (φανταστείτε, εκτός από λεφτά και εισιτήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα). Ούρλιαζε, έκλαιγε, πόνεσε η ψυχή μου. Κι όποιος πει, "ας πρόσεχε" θέλει κι αυτός τις φάπες του.
Άντε μετά να βγάλεις όλα τα έγγραφα ξανά. Και πως θα γυρίσεις στην χώρα σου χωρίς αποδείξεις ότι είσαι εσύ; Κι αν δεν έχει άλλη άδεια πως θα δικαιολογήσει την απουσία της απ την εργασία; Σιγά μην ξαναπατήσει Ελλάδα.