Τι συμβαίνει με τη Φτελιά στη Μύκονο - Ποιοι θέλουν να την πάρουν και ποιοι αντιδρούν

Τι συμβαίνει με τη Φτελιά στη Μύκονο - Ποιοι θέλουν να την πάρουν και ποιοι αντιδρούν Facebook Twitter
3

Όσοι είναι φίλοι της; Μυκόνου γνωρίζουν πως η παραλία της Φτελιάς παραμένει μέχρι και σήμερα η μοναδική ίσως πλαζ που δεν έχει ξαπλώστρες και δεν χρειάζεται κανείς να πληρώσει υπέρογκα ποσά για ένα σετ με ομπρέλες. Ωστόσο υπάρχουν σενάρια που την θέλουν να αλλάζει χέρια και να χάνει τον χαρακτήρα της καθώς φέρεται να έχει μπει στο στόχαστρο επενδυτών που έχουν κάνει ήδη απόβαση στο νησί.

Σήμερα, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, εισηγήθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου, ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (31.08.2017), να μη δοθεί η δυνατότητα εκμίσθωσης της παραλίας της Φτελιάς, έπειτα από την έγκριση από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων με την υπογραφή μάλιστα της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου προς την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας να προχωρήσει στην παραχώρηση της απλής χρήσης της παραλίας.


Η εισήγηση του δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά να μην εκμισθωθεί η παραλία της Φτελιάς για τη διαφύλαξη του φυσικού κάλλους και της προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε:

- Τη μη δυνατότητα παραχώρησης της παραλίας της Φτελιάς για απλή χρήση κατόπιν εκμίσθωσης διά δημοπρασίας είτε με απευθείας παραχώρηση από την Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου.

- Τη συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ. 76/1999 απόφασης του ΔΣ και δη στο άρθρο 35 αυτής με τη παραλία της Φτελιάς, στις παραλίες που δεν εκμισθώνει ο Δήμος.

- Την αποστολή διαμαρτυρίας προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου και προς τη Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την έγκριση της παραχώρησης απλής χρήσης της παραλίας της Φτελιάς και αίτημα για την ανάκληση του με αριθμ. πρωτ. 321615/208981/88852937/2017 εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα «Διατύπωση σύμφωνης γνώμης σχετικά με το αίτημα της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Φτελιά» του Δήμου Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», καθόσον δεν έλαβε υπόψη αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και του ΦΕΚ Β', 606/10-07-1995 και δε ζητήθηκε ποτέ η άποψη του Δήμου Μυκόνου για το εν λόγω ζήτημα.

"Για το νησί μας τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι κάτοικοί του", επισημαίνεται.

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως στις 25 Αυγούστου η Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε την απόφαση που επιτρέπει την δημοπράτηση της Φτελιάς.


Οι φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων πάνω από την παραλία φέρεται έγραψε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα να έχουν έρθει σε μια πρώτη συνεννόηση με τους Γερμανούς του «Scorpios», ώστε οι τελευταίοι να επινοικιάσουν τα ακίνητά τους και να «χτυπήσουν» την Φτελιά.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι αρχαιολογικός χώρος, οι ενδιαφερόμενοι δεν απευθύνθηκαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, που υπάγεται στον Υφυπουργό Οικονομικών.

Γνωρίζοντας ότι αν απευθύνονταν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία θα έπρεπε να περιμένουν χρόνια, προχώρησαν αμέσως μετά σε απευθείας επαφή με την κυρία Λυδία Κονιόρδου. Η υπουργός όπως αποδείχτηκε δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπογράψει τέλη Αυγούστου την απόφαση που επιτρέπει την «άλωση» της Φτελιάς από ξαπλώστρες, ομπρέλες ενώ θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο και ένα beach bar.

Με πληροφορίες από cyclades.gr/ protothema.gr

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM