Κρήτη: Αντιδράσεις για την πρόταση των ξενοδόχων να μπει εισιτήριο σε Μπάλο και Ελαφονήσι

Κρήτη: Αντιδράσεις για την πρόταση των ξενοδόχων να μπει εισιτήριο σε Μπάλο και Ελαφονήσι Facebook Twitter
SOOC
3

 Αντίθετος στην πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων για την επιβολή τέλους 10 ευρώ στους επισκέπτες των περιοχών Μπάλου και Ελαφονησίου δηλώνει ο δήμαρχος Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε να υπάρχει ένα, τέτοιου είδους, αντίτιμο που θα θεωρηθεί ως "επιβολή ποινής" για τους επισκέπτες της παραλίας του Μπάλου και του Ελαφονησίου. Δεδομένα, οι περισσότεροι επισκέπτες των παραλιών αυτών θα αποφύγουν να τις επισκεφτούν. Από την άλλη, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο δεν θα αποτελέσει ένα οικονομικό μέτρο που θα δώσει τη δυνατότητα στον δήμο μας να εισπράξει τεράστια ποσά. Σαφώς, το τέλος που θα επιβληθεί θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον επισκέπτη και με τη συνολικότερη διαχείριση της περιοχής».

Παράλληλα τονίζει ότι «το όποιο μεγαλύτερο τίμημα (από το ισχύον 1 ευρώ εισιτήριο στον Μπάλο) μπορεί να υπάρξει για τις παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου, αλλά θα προκύψει μέσα από τις οικονομοτεχνικές μελέτες που γίνονται κάθε χρόνο, σε σχέση με τα έσοδα και τα έξοδα».

 Στην ίδια επιστολή, ο κ. Σταθάκης ξεκαθαρίζει ότι ο δήμος είναι υπέρ του ελέγχου διαχείρισης των παραλιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι με το υψηλό αντίτιμο, θα περιοριστεί ο όγκος των επισκεπτών, προστατεύοντας έτσι περιβαλλοντολογικά την περιοχή από την ανεξέλεγκτη ροή επισκεπτών.

Οι προτάσεις, όπως τις γνωστοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων, είναι οι εξής:

  1. Θα πρέπει το αντίτιμο για την είσοδο για τον Μπάλο αλλά και στο Ελαφονήσι να είναι τουλάχιστον 10 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει ένα ποσό το οποίο θα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας και περιποίησης των συγκεκριμένων παραλιών. Οι μοναδικού κάλλους αυτές παραλίες, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ροή κόσμου και θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αντίτιμο θα περιορίσει τον όγκο των επισκεπτών προστατεύοντας την περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να τις χαρούν ακόμα περισσότερο.
  2. Τα άτομα, τα οποία θα προσλαμβάνονται για την είσπραξη του παραπάνω ποσού, θα πρέπει να μιλούν άριστα αγγλικά και καλό θα ήταν αυτό να πιστοποιείται, ώστε να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες. Το ωράριό τους θα πρέπει να καταμερίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον ένα δωδεκάωρο και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ώρα και αν καταφθάσει ο επισκέπτης να πληρώνει το ποσό και φυσικά να έχει και τις απαραίτητες πληροφορίες.
  3. Τέλος, πλήρης απαγόρευση εισόδου σε τροχόσπιτα και σε ελεύθερη κατασκήνωση διότι και τα δύο δημιουργούν κινδύνους για τις περιοχές αυτές».

Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τις συγκεκριμένες περιοχές δεδομένου ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες μας και μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Κρήτης.

 

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ