Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία: Σοβαρή ανησυχία για τα ελληνικά σύνορα και τις ταυτότητες

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία: Σοβαρή ανησυχία για τα ελληνικά σύνορα και τις ταυτότητες Facebook Twitter
0

Την έκθεσή του για την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2016, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο και των θανάτων που προκάλεσαν αυτές μειώθηκε το 2016 για δεύτερη συναπτή χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιθέσεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Υεμένη.


Η κατάσταση στην Ελλάδα


Στο κεφάλαιο της έκθεσης το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2016 ένας πρόθυμος εταίρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Προστίθεται πως ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους.

Όπως αναφέρεται, υπήρξαν σποραδικές ενέργειες μικρής κλίμακας, κυρίως εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών που τοποθέτησαν εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, όμως -προστίθεται- ήταν ελαφρά λιγότερες απ' ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Γενικά, συμπληρώνεται στην έκθεση, οι ενέργειες αυτές δεν μοιάζουν να είχαν στόχο να προκληθούν σοβαρές σωματικές βλάβες ή θάνατοι, αλλά να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εφαρμόζει πλήρως τις Αποφάσεις 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το καθεστώς κυρώσεων σε βάρος του ΙΚ που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ.

Σχετικά με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως στελεχώνεται από μορφωμένους, νεαρούς αστυνομικούς και έχει έχει επιδείξει υψηλή ικανότητα στη συγκέντρωση πληροφοριών. Ωστόσο, επισημαίνει πως στερείται της ικανότητας να χρησιμοποιήσει τον όγκο των πληροφοριών που συγκεντρώνει και να τις μοιράζεται με άλλες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας και του λιμενικού.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η έκθεση στις ελληνικές ταυτότητες, σημειώνοντας πως είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε αλλοίωση και αντικατάσταση φωτογραφιών, ενώ δεν έχουν ενσωματωθεί χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιοποιημένη φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία. Προστίθεται ακόμα πως για να μετριαστεί αυτή η ευπάθεια, οι αστυνομικές αρχές καθιέρωσαν ένα σύστημα το 2015, προκειμένου να διενεργούν ηλεκτρονικούς ελέγχους των βάσεων δεδομένων μητρώου για την επιβεβαίωση των εγγράφων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της αίτησης για έκδοση δελτίου ταυτότητας, και των εθνικών βάσεων δεδομένων για την έκδοση διαβατηρίων. Σημειώνει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και με την έκδοση νέων ταυτοτήτων, με βιομετρικά στοιχεία.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στα ελληνικά σύνορα, τονίζοντας ότι παρέμειναν μία σοβαρή ανησυχία, ιδιαίτερα καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έξι από τους δράστες που ενεπλάκησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε πως είχαν περάσει από την Ελλάδα. Σημειώνει ότι έπειτα πολλές χώρες - μέλη της Σένγκεν επέκριναν την Ελλάδα, και κάποιες επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους, μέχρι να διορθώσει η Ελλάδα τις ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.


Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι για να αντιμετωπιστούν οι ευπάθειες, τον Μάιο και τον Ιούνιο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και φορείς του, παρείχαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ελληνικά σύνορα. Η εκπαίδευση αφορούσε εργαζόμενους σε αεροδρόμια, αξιωματούχους αεροπορικών εταιρειών, αστυνομικούς, λιμενικούς και τελωνειακούς.

Μειώθηκαν οι τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως

Ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών το 2016 κατέγραψε πτώση κατά 9% σε σχέση με το 2015, ενώ οι απώλειες που προκάλεσαν οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά 13%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής διπλωματίας για την τρομοκρατία παγκοσμίως.


Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μια σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση, ήταν αυτό που προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους με τις ενέργειές του πέρυσι, καθώς διέπραξε 20% περισσότερες επιθέσεις στο Ιράκ, προκαλώντας 69% περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με το 2015.


Στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν ότι διαπράχθηκαν 11.072 τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως πέρυσι, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα πάνω από 25.600 θανάτους. Από τους νεκρούς, οι 6.700 ήσαν οι δράστες των επιθέσεων, κατά την έκθεση.


Τρομοκρατικές ενέργειες διαπράχθηκαν σε συνολικά 104 χώρες το 2016, αλλά στην πλειονότητά τους, οι επιθέσεις στοχοθέτησαν μόλις πέντε χώρες: το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Τα τρία τέταρτα του συνόλου των θυμάτων από τις επιθέσεις τρομοκρατών θρήνησαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Νιγηρία και το Πακιστάν.


Η έκθεση αναφέρεται με θετικό τόνο στις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης του Σουδάν, το οποίο είχε ενταχθεί στον κατάλογο των κρατών που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία το 1993, λόγω της υποστήριξης που προσέφερε το Χαρτούμ σε παλαιστινιακές και λιβανέζικες οργανώσεις. «Παρ' όλο αυτό το ιστορικό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι σήμερα μια προτεραιότητα (στο πεδίο της) εθνικής ασφάλειας για το Σουδάν και το Σουδάν αποτελεί εταίρο των ΗΠΑ» που συνεργάζεται πρόθυμα στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον, αναφέρεται στην έκθεση.


Άλλα κράτη τα οποία κατά την αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι το Ιράν και η Συρία.


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε άρει προσωρινά τον Ιανουάριο τις κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν για έξι μήνες, αναστέλλοντας το εμπάργκο, αποδεσμεύοντας πόρους του στο αμερικανικό έδαφος και καταργώντας χρηματοοικονομικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέβαλε την περασμένη εβδομάδα για τρεις μήνες τη λήψη μιας απόφασης για το εάν οι κυρώσεις θα αρθούν οριστικά ή όχι.


Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Ιούνιο ότι ανεξαρτήτως της απόφασης που θα ληφθεί σχετικά με τις κυρώσεις, το Σουδάν θα παραμείνει στον κατάλογο των χωρών οι οποίες υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Ολόκληρη η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM