«Να σου εξηγήσω τι σημαίνει βολεμένος»: Συγκλονιστική ανάρτηση Έλληνα νοσηλευτή

«Να σου εξηγήσω τι σημαίνει βολεμένος»: Συγκλονιστική ανάρτηση Έλληνα νοσηλευτή Facebook Twitter
8

Viral έχει γίνει στα social media η ανάρτηση του νοσηλευτή Λάμπρου Λιάπη η οποία συγκέντρωσε πάνω από 17.000 likes και εκατοντάδες shares ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και με αναφορές σε δημοσιεύματα. 

Ο Λάμπρος Λιάπης, ο οποίος εργάζεται ως νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο « Ναι, είμαι ένας βολεμένος« και μια φωτογραφία από ένα χειρουργείο (σ.σ. δεν είναι σε ελληνικό νοσοκομείο).

Με την ανάρτηση θέλησε να απαντήσει σε θεωρούν «βολεμένους» αυτούς που δουλεύουν στα νοσοκομεία και περιγράφει τις στιγμές που ζει αυτός και οι συνάδελφοί του.

«Ναι, είμαι ένας βολεμένος.


Έχω δουλειά.


Έχω μισθό.


Έχω ασφάλεια.


Μα, για ένα λεπτό.


Αυτό το προνόμιο το έχουν πολλοί εκεί έξω.


Κάτσε να σου εξηγήσω, εν τάχει, τι σημαίνει ''βολεμένος'' στο νοσοκομείο.

Πολλές φόρες ξυπνάω από τα ουρλιαχτά αυτών που πεθάναν στα χεριά μου. Κάθομαι ξαπλωτός και προσπαθώ να θυμηθώ αν μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι ακόμη. Αυτό το ''και κάτι ακόμη'' στοιχειώνει γιατρούς και νοσηλευτές όταν έρχεται η στιγμή να σκεπάσουν με το νεκρικό σεντόνι τους αγαπημένους σας.


Μια συνάδελφος νοσηλεύεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δεν άντεξε την πίεση του ''βολέματος''.


Μια άλλη έπαθε διάστρεμμα. Στην προσπάθεια της να προλάβει δυο τραυματίες τροχαίου, παραπάτησε και...
Ένας συνάδελφος χειρουργείται αύριο. Είναι τα παράσημα της επίθεσης μεθυσμένων στα ΤΕΠ.


Αυτοί οι ''βολεμένοι'' θα λείψουν κάποιο διάστημα αναγκαστικά.


Σ' αυτό το σύστημα υγείας που έχει τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, ποιος θα καλύψει τις βάρδιες;


Α, δεν το ήξερες; Ναι. Στα νοσοκομεία κάνουν βάρδιες οι συνάδελφοι. Πρωί, απόγευμα, νύχτα. Ο,τι να 'ναι. Αρκεί να μην μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Γι αυτό όποτε έρχεσαι, πάντα κάποιος είναι εδώ. ''Βολεμένος'' έστω, άλλα είναι εδώ.


Και, κάποιοι ''βολεμένοι'' μπήκαν σ' αυτή την αίθουσα που βλέπεις.


Έλα πες μου, εύκολο δεν είναι;


Βλέπεις το ποτάμι αίματος; Είναι κάποιου ανθρώπου. Βλέπεις το πεδίο της μάχης; Σε τι διαφέρει από ένα πραγματικό πεδίο μάχης;
Α, ναι. Εμείς είμαστε ''βολεμένοι''.


Την επόμενη φορά που θα με πεις ''βολεμένο'' θα σε πάρω από το χεράκι και θα σε πάω σε μια τέτοια αίθουσα.


Αλλά θα έχει και τον ασθενή πάνω. Και θα σου φορέσω μάσκα. Να μην μυρίζεις έντονα τον σίδηρο από το αίμα και το κάψιμο της διαθερμίας. Θα σου φορέσω πράσινα να μην γεμίσεις με αίματα τα ρούχα σου. Και θα σε βάλω να βλέπεις μόνο. Να βλέπεις τους ''βολεμένους'' να γλιστράνε μέσα στα αίματα, προσπαθώντας να σώσουν μια ζωή. Έναν άνθρωπο. Μπορεί τον δικό σου.


Μπορείς ακόμα; Μπορείς άπλα να κάτσεις και να κοιτάς; Να μυρίζεις; Να ιδρώνεις; Να κοιτάς γκριμάτσες αγωνίας;


Και όλα αυτά να γίνονται γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Χάνεται ο άνθρωπος. Μην αγγίξεις κανένα από τα μηχανήματα που βλέπεις. Τα χειρίζονται οι ''βολεμένοι''. Τι λες; Είναι εύκολο;


Άσε, μην πεις τίποτα. Τα λένε όλα τα γουρλωμένα μάτια σου και η ανάγωγη που σου έρχεται αυθόρμητα στην όψη του αίματος.
Όλοι αυτοί οι ''βολεμένοι'' αύριο θα ξανακάνουν αυτά που είδες. Και μερικές φορές θα χάνουν ζωές. Αλλά τις περισσότερες θα σώζουν ζωές.


Το μόνο ''βόλεμα'' που βλέπω εγώ είναι ότι είμαστε οι υγιείς εργάτες υγείας που κάθε μέρα κολυμπάμε σε κόκκινες θάλασσες ανθρωπίνου πόνου.


Και ακριβός επειδή ξέρουμε τι θα πει πόνος, δεν σε παρεξηγούμε.


Ίσως όμως, τώρα που είδες με τα μάτια σου, ίσως λέω, αρχίσεις να αναθεωρείς κάποια πράγματα.
Αν ναι, μοιράσου την εμπειρία.


Αν όχι, αύριο έλα πάλι στην ίδια αίθουσα.
Λάμπρος Λιάπης (εχθρός της πραγματικότητας)».

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Σεβομαι τις προσπαθειες σας και σας δινω συγχαρητηρια για την αφοσιωση σας.Μηπως ομως πρεπει να απομονωσετε καποιους απ τους "αλλους" βολεμενους που κανουν κακο σε ολους.
Εκείνος που θα κρίνει τους νοσηλευτές ως βολεμένους, είναι σίγουρα ανόητος και χαζός. Η κριτική του δεν πρέπει να απασχολεί κανένα. Το 99% του δημοσίου, έχει καταληφθεί από αμόρφωτα παράσητα, από άεργους συνδικαλιστές και εκβιαστές, και εσείς, τα εκτελεστικά στελέχη των δημόσιων νοσοκομείων, ανήκετε στο λαμπρό 1%.Οποιοσδήποτε με στοιχειώδη νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει το έργο σας.
Στον αγαπητό νοσηλευτή έχω να πω ότι σεβόμαστε την δουλειά τους και πολλές φορές και το ήθος τους.Δεν μιλάω θεωρητικά, δεν πάει πολύς καιρός που πηγαινοερχόμουνα στα νοσοκομεία.Όπως το ίδιο ισχύει γενικά και για τους γιατρούς.Εξαιρέσεις βέβαια πάντα υπάρχουν. Και εξαιρέσεις υπάρχουν και στους νοσηλευόμενους και στους οικείους τους και κάποιοι μπορεί να εκφράστηκαν άδικα.Όμως, η εκτίμησή μου για την δουλειά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν θα με κάνει να διαφωνήσω ότι υπάρχουν πολλοί - μα πάρα πολλοί - "βολεμένοι" στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.Και όταν λέμε "βολεμένοι", εννοούμε αυτούς που είτε δεν πάνε καθόλου στην δουλειά τους, είτε πηγαίνουν απλά για να χτυπάνε κάρτα ή για να δουλεύουν τις μισές ώρες και τις υπόλοιπες να χαζολογάνε.Επειδή έχω και αρκετά χρόνια στην πλάτη μου, βιβλίο γράφω με περιστατικά.Που όταν τα σκέφτεται κάποιος που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα, του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.Συνεπώς, κατανοώ τον συγκεκριμένο άνθρωπο και την δραματοποιημένη έκφραση της κόπωσής του, αλλά μην γενικεύουμε.
Ενα λεπτο αγαπητε, ποιος σας ειπε οτι με τον ορο "βολεμενοι" ο κοσμος εννοει τους νοσηλευτες, και μαλιστα τους "μαχιμους"? Εννοουμε το στενο και ευρυτερο δημοσιο τομεα, τα υπουργεια, τις ΔΕΚΟ, τους δημους (βλεπε καθαριστες που καταληγουν στα γραφεια πρωθυπουργων), την ΕΡΤ με τους χιλιαδες δημοσιογραφους και τις τρεις ορχηστρες, τις χιλιαδες υπηρεσιες χωρις αντικειμενο που ολο εννοποιουνται κι ολο εκει ειναι, ακομα και καποιους καθηγητες ταχα μου αποσπασμενους, κλπ. Ολους αυτους που εργαζονται χωρις αντικειμενο, που μπηκαν στο Δημοσιο με ρουσφετι και "μπιλιετακι" και βγαινουν 40ρηδες και 50ρηδες συνταξιουχοι. Ακομη και στα νοσοκομεια που δουλευετε εσεις, μπορειτε με το χερι στην καρδια να πειτε ποσοι ειναι οι νοσηλευτες και ποσοι οι τραπεζοκομοι, πρακτικοι βοηθητικοι νοσοκομοι, φυλακες, κηπουροι, κλπ? Μην προσπαθειτε να συσκοτισετε το πραγματικο προβλημα και να παρουσιασετε την κατασταση ωσαν ολο το Δημοσιο να κανει τη δουλεια που κανετε εσεις. Σεβομαι την εργασια σας αλλα μη μετατιθετε το προβλημα και μην προσπαθειτε να αποπροσανατολισετε την κατασταση, επιχειρωντας να κανετε την κοινη γνωμη να δει με συμπαθεια ολοκληρες κοινωνικες ομαδες "κηφηνων" μονο και μονο επειδη η δικη σας εργασια ειναι απο τις λιγες μεσα στο Δημοσιο τομεα που αξιζει να χαρακτηριζεται ως τετοια.
Νομίζω δεν είναι σωστό να καταλογίζετε πρόθεση στον νοσηλευτή "να συσκοτίσει το πραγματικό πρόβλημα" και "να αποπροσανατολίσει την κατάσταση επιχειρώντας να κάνει την κοινή γνώμη να δει με συμπάθεια ολόκληρες κοινωνικές ομάδες "κηφήνων".Τον αδικείτε.Ο νοσηλευτής είπε τον πόνο του, γιατί πιστεύω απόλυτα ότι λέει αλήθεια ότι κάποιος τον αποκάλεσε "βολεμένο". Συνεπώς, ας στρέψουμε την μήνιν μας στους πραγματικούς κηφήνες. Και δράττομαι της ευκαιρίας να πω σε κάποιους συμπολίτες, όταν ακούν κάποιον να διαμαρτύρεται σε ένα πραγματικό "κηφήνα", να μην τους πιάνει το ψυχοπονιάρικο τάχα και χωρίς να ξέρουν λεπτομέρειες παρεμβαίνουν λέγοντας, "άσε τον μωρέ τον άνθρωπο, τι να κάνει ο καημένος ;".Εκεί να δείτε "μετάθεση προβλήματος". Να παρατάς τον κηφήνα και να ασχολείσαι με τον συμπολίτη, που δεν θα εκπλαγώ αν αυτός ο δειλός γίνει αύριο θρασύς και βγάλει την χολή του στον κάθε νοσηλευτή, σε αναζήτηση της ηθικής του προσωπικότητας !
Κανείς δεν είπε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι βολεμένοι. Και ο συγκεκριμένος δεν καταλαβαίνει ότι πρώτος αυτός θα έπρεπε να φωνάζει για βολεμένους, όταν υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τα διπλάσια από αυτόν για να κάθονται , διορισμένοι σε μια θεσούλα.Το καθάρισμα της σαπίλας του δημοσίου θα ωφελήσει πρώτα απ' όλους τους συνεπείς δημόσιους υπάλληλους γιατί θα απελευθερωθούν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν ακόμα και για αυξήσεις μισθών σε πραγματικά αγωνιζόμενους εργαζόμενους, όπως νοσηλευτές, πυροσβέστες κλπ αλλά και για επιπλέον προσλήψεις όπου χρειάζεται ώστε να μοιράζεται η δουλειά.