Aρχίζει και επίσημα το καλοκαίρι με το θερινό ηλιοστάσιο

Aρχίζει και επίσημα το καλοκαίρι με το θερινό ηλιοστάσιο Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Το πρωί της Τετάρτης 21 Ιουνίου, και συγκεκριμένα στις 07:24 ώρα Ελλάδας, θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι και επίσημα.

Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Η Τρίτη το βράδυ θα είναι η μικρότερη νύχτα του έτους. Από την Τετάρτη και μετά οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

      Εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου

 

  Την Τρίτη 20 Ιουνίου, λίγο πριν από το θερινό ηλιοστάσιο, Θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν προβολές της ψηφιακής παράστασης «Rosetta» στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (ώρες προβολών 18:30 και 19:30).

Μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης -καιρού επιτρέποντος- θα είναι διαθέσιμα προκειμένου μικροί και μεγάλοι να παρατηρήσουν τον Δία και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύχτας του χρόνου (από 21:00 έως 24:00 δωρεάν).

Επίσης, την ίδια μέρα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που για έκτη διαδοχική χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), του Δήμου Καλλιθέας, του Δήμου Π. Φαλήρου, καθώς και οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι διοργανωτές ετοιμάζουν πολλές ακόμη δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ