ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Die Welt: H Ελλάδα απειλεί το Μόναχο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για ένα σχολείο

Die Welt: H Ελλάδα απειλεί το Μόναχο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για ένα σχολείο Facebook Twitter
Το εργοτάξιο του ελληνικού σχολείου στη συνοικία Μπεργκ αμ Λάιμ του Μονάχου. Από παλαιότερο δημοσίευμα της SZ
0


Η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στη διαμάχη μεταξύ του ελληνικού κράτους και του δήμου Μονάχου με αφορμή το ελληνικό σχολείο της πόλης, μια διαμάχη που ενδέχεται δικαστικά να φτάσει μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Γιατί η Ελλάδα απειλεί το Μόναχο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. «Η Ελλάδα αγόρασε στο Μόναχο ένα οικόπεδο το 2001 με σκοπό την ανέγερση ιδιωτικού σχολείου», υπενθυμίζει η εφημερίδα.«Σήμερα το κτίριο παραμένει ημιτελές και το Μόναχο διεκδικεί πίσω το οικόπεδο».

Η ανέγερση του ελληνικού σχολείου που αρχικά υπήρξε σύμβολο της συνεργασίας και της κατανόησης των δύο λαών «έχει γίνει πλέον σύμβολο της κρίσης», σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία των ελληνικών αρχών με το δήμο του Μονάχου, σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωνόταν μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο, θα έπρεπε να επιστραφεί στο γερμανικό δήμο. Για το ιστορικό της υπόθεσης το έργο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 2012, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Για το λόγο αυτό το Μόναχο ζήτησε την επιστροφή του οικοπέδου. Ωστόσο ξαφνικά το 2014 ένα μέρος των κατασκευαστικών εργασιών ξανάρχισαν, με τον δήμο του Μονάχου να θέτει νέα διορία ολοκλήρωσης του έργου το 2015. Και αυτή η προθεσμία όμως παρήλθε, με αποτέλεσμα η διένεξη να συνεχίζεται.

«Είναι μια αξιοπρόσεκτη προσέγγιση: απ´ τη μια να λες ότι συνάπτεις μια συμφωνία και στη συνέχεια να λες ότι δεν με ενδιαφέρει να τηρήσω την αρχή 'pacta sunt servanda' (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο δημοτικός σύμβουλος από το SPD, Άξελ Μάρκβαρντ. Από την άλλη πλευρά ο Γεώργιος Βλαχόπουλος, δικηγόρος που εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος σε αυτή την υπόθεση ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις είναι αναμενόμενες σε αντίστοιχα έργα. «Κοιτάξτε το αεροδρόμιο του Βερολίνου!», είπε σκωπτικά. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η διαμάχη γύρω από τις περιπέτειες της κατασκευής του ελληνικού σχολείου έχει πάρει πλέον όχι μόνο νομική αλλά και πολιτική διάσταση, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επικαλούνται από διαφορετικές σκοπιές την ελληνική κρίση. Μάλιστα «ακόμη και το γερμανικό υπ. Εξωτερικών έχει μεσολαβήσει για το θέμα».


Για την ώρα πάντως ο δήμος του Μονάχου εξακολουθεί να μην κάνει πίσω, διεκδικώντας το ακίνητο προκειμένου να καλύψει τις δικές του, επείγουσες, όπως διατείνεται, ανάγκες για νέα σχολικά κτήρια. «Η Ελλάδα όμως επιμένει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ελληνικού σχολείου, απειλώντας πλέον να κινήσει νομική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». Κι όπως υπογραμμίζει ο Έλληνας δικηγόρος, κάτι τέτοιο θα είναι στην πράξη ένας «σκληρός αγώνας», με πολύ υψηλό τίμημα από οικονομική και ηθική σκοπιά.

πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM