«Πόλεμος» για τη Ροτόντα - Ο Μπουτάρης ζητά να σταματήσει η Θεία Λειτουργία και να απομακρυνθούν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός

«Πόλεμος» για τη Ροτόντα - Ο Μπουτάρης ζητά να σταματήσει η Θεία Λειτουργία και να απομακρυνθούν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός Facebook Twitter
4
«Πόλεμος» για τη Ροτόντα - Ο Μπουτάρης ζητά να σταματήσει η Θεία Λειτουργία και να απομακρυνθούν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός Facebook Twitter

Πόλεμο με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ανοίγει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τη θεία λειτουργία που τελείται μία φορά τον μήνα στο μνημείο της Ροτόντας.

Η απόφαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να τοποθετηθεί μόνιμα το «παλαιόν εγκαίνιον», ένα αιματοβαμμένο ύφασμα που βρέθηκε το 1953 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Αγία Τράπεζα που υπάρχει στη Ροτόντα, προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της δημοτικής αρχής.

Με αυτή την αφορμή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρότεινε να σταματήσουν να πραγματοποιούνται κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο και η Ροτόντα να παραμείνει ανοιχτή μόνο για τους επισκέπτες, ώστε να αποφευχθούν αψιμαχίες που θα έβλαπταν τον μνημειακό χώρο.

«Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι θα γίνει ενός είδους κατάληψη του χώρου στη Ροτόντα με πρόφαση τη χτεσινή εορτή του Αγίου Γεωργίου. Είχαμε άμεσα επικοινωνία με το ΥΠΠΟ, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας που έχει γίνει και της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εξέδωσε ανακοίνωση η Εφορεία αρχαιοτήτων στην οποία ανέφερε ότι κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση του εγκαινίου για αυτή την Κυριακή και τόνιζε ότι με το τέλος της λειτουργίας θα πρέπει αυτό να απομακρυνθεί» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, ώστε να σταματήσουν κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο, είτε πολιτιστικού είτε εκκλησιαστικού χαρακτήρα κι αυτό διότι υπάρχει ο φόβος να επαναληφθούν δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοιες ιστορίες. Έχουμε κακό παρελθόν. Πρέπει να ζητήσουμε από το ΚΑΣ πλήρη αναθεώρηση της απόφασης: Να μη γίνεται καμία χρήση. Να επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη στο μνημείο, διότι και οι κοσμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, έχουν πολύ λίγο κόσμο μέσα, δεν χωράνε περισσότερα από 300» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε σχετικά με την χρήση του χώρου για την τέλεση θείας λειτουργίας μία φορά τον μήνα: «Η απόφαση του ΚΑΣ αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης γενικώς. Και όχι μόνο υπάρχουν, υπάρχει πακτωμένη Αγία Τράπεζα αλλά και Σταυρός. Αυτό είναι παραβίαση της απόφασης του ΚΑΣ. Η Ροτόντα δεν ήταν ποτέ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Επίσης, ποιος μου λέει ότι αύριο μεθαύριο δεν θα σηκωθούν οι Μουσουλμάνοι, λόγω του μιναρέ που υπάρχει και θα πουν κι εμείς θέλουμε».

«Πόλεμος» για τη Ροτόντα - Ο Μπουτάρης ζητά να σταματήσει η Θεία Λειτουργία και να απομακρυνθούν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός Facebook Twitter

Βλαζάκη: Διαχειριστής του μνημείου είναι το υπουργείο Πολιτισμού

 

«Διαχειριστής του μνημείου της Ροτόντας είναι το υπουργείο Πολιτισμού. Το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο, πλην φυσικά των 12 ημερών το χρόνο, οπότε και τελούνται λειτουργίες», ανέφερε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη, με αφορμή την τοποθέτηση, χθες, του αρχαίου Εγκαινίου στη Ροτόντα από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

«Όπως με διαβεβαίωσε ο έφορος αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης κ. Κανονίδης, το Εγκαίνιο δεν βρίσκεται μετά τη χθεσινή λειτουργία σε εμφανές σημείο επί της Αγίας Τράπεζας εντός του μνημείου», πρόσθεσε η κ. Βλαζάκη.

Οι αναφορές της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

 

Σύμφωνα με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Εγκαίνιο που βρισκόταν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου μεταφέρθηκε στη Ροτόντα για να αφεθεί εκεί, με τον ίδιο τρόπο που μεταφέρεται κάποια εικόνα. Η Μητρόπολη προ ημερών είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν στο ιστορικό της ανεύρεσης του αρχαίου Εγκαινίου. Επίσης, είχε προαναγγείλει τη μόνιμη τοποθέτησή του από τον Μητροπολίτη Άνθιμο στη Ροτόντα, κατά τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης αναρτήθηκε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζεται λύπη για τη μη μετάδοση του γεγονότος, ζωντανά από τα μέσα ενημέρωσης και τονίζεται: «Λόγω μη τηρούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών από το αρμόδιο υπηρεσιακό όργανο και παρ' όλες τις προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης προς τους αρμόδιους φορείς, η υπεύθυνη υπηρεσία αρχαιοτήτων δεν επέτρεψε στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ να μεταδώσει ζωντανά την προγραμματισμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία».

«Πόλεμος» για τη Ροτόντα - Ο Μπουτάρης ζητά να σταματήσει η Θεία Λειτουργία και να απομακρυνθούν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός Facebook Twitter
Ο Άνθιμος στη λειτουργία κατά την οποία τοποθετήθηκε μονίμως το παλαιό Εγκαίνιο

Αντίδραση από την κοινότητα "Φίλοι της Ροτόντας"

 

Με ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κοινότητα "Φίλοι της Ροτόντας" επισημαίνει ότι η τοποθέτηση του παλαιού Εγκαινίου του ναού μονίμως στη Ροτόντα «αντίκειται τόσο στον Αρχαιολογικό νόμο, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στις υπουργικές αποφάσεις για τη χρήση της Ροτόντας, οι οποίες επιτρέπουν μεν τη διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών το χρόνο, αλλά απαγορεύουν οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή ή εγκατάσταση εξοπλισμού και διασφαλίζουν την παράλληλη κοσμική πολιτιστική χρήση του μνημείου».

Το ιστορικό του "αρχαίου Εγκαινίου"

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για το ιστορικό της ανεύρεσης του "αρχαίου Εγκαινίου" της Αγίας Τράπεζας του ναού του Αγίου Γεωργίου Ροτόντα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το 1953 βρέθηκε σε ανασκαφές των αρχαιολόγων E. Dyggve και H. Torp και συγκεκριμένα στη βάση της κτιστής παλαιάς Αγίας Τραπέζης, μέσα σε ένα άνοιγμα καλυμμένο με μάρμαρο. Ειδικότερα κάνει λόγο για "θραύσματα από οργανική ύλη" και ενημερώνει ότι μετά από άδεια του τότε υπουργείου Παιδείας, ο Νορβηγός αρχαιολόγος Η. Torp μετέφερε το υλικό αυτό στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, «όπου κατόπιν επιστημονικής ερεύνης διεπιστώθη αιματοβαμμένο ύφασμα». Μετά από αλλεπάλληλες επαφές, το Εγκαίνιο επιστράφηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ καθώς «ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου Ροτόντα ήταν κλειστός, λόγω αναστηλωτικών εργασιών εξ αιτίας του σεισμού του 1978 ο (τότε) Μητροπολίτης εναπέθεσε το ιερό Εγκαίνιο προσωρινώς προς φύλαξη στο σκευοφυλάκιο του ναού του Αγίου Δημητρίου, με την επιπλέον βεβαιότητα ότι το αιματοβαμμένο ύφασμα του Εγκαινίου ανήκε στον μανδύα του Αγίου Δημητρίου".

«Πόλεμος» για τη Ροτόντα - Ο Μπουτάρης ζητά να σταματήσει η Θεία Λειτουργία και να απομακρυνθούν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός Facebook Twitter

Να μην επιτραπεί η αυθαιρεσία του μητροπολίτη Άνθιμου στη Ροτόντα, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ


"Παραβίαση της νομιμότητας" και "πραξικοπηματική" ενέργεια χαρακτηρίζουν οι Ν.Ε. Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση του μητροπολίτη Ανθιμου, που μετέφερε χθες στη Ροτόντα το παλαιό "εγκαίνιον" του ιερού ναού, το οποίο και τοποθέτησε μονίμως στην Αγία Τράπεζα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό και ζητάει την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού.

"Μια ακόμη ενέργεια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου με σκοπό τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό, αποτελεί η χθεσινή του ενέργεια να μεταφέρει το παλαιό 'εγκαίνιον' του ιερού Ναού στο μνημείο και να το τοποθετήσει μονίμως στην Αγία Τράπεζα. Με αυτήν την πραξικοπηματική πράξη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας", επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: "Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού. Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή".

Με πληροφρίες από το ΑΠΕ/ ΜΠΕ και το thestival.gr

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ