Φιάσκο του ΑΠΕ με τις δηλώσεις Ερντογάν ― Δεν μίλησε ο ίδιος για δημοψήφισμα

Φιάσκο του ΑΠΕ με τις δηλώσεις Ερντογάν ― Δεν μίλησε ο ίδιος για δημοψήφισμα Facebook Twitter
10

Το ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε έντονα με ανακοίνωση, τα κόμματα και πολλοί πολιτικοί έβγαλαν ανακοινώσεις και οι "προκλητικές" δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν σήμερα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στις συζητήσεις.

Όμως η είδηση μόλις απέκτησε μια τροπή που σίγουρα δεν είναι η ίδια με την πρωινή. Το αθηναϊκό πρακτορείο που μετέδωσε την είδηση μόλις προχώρησε σε διόρθωση η οποία αλλάζει το νόημα: 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο", τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:


"Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Ακολουθεί το τηλεγράφημα διορθωμένο.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».


«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Aπό το νέο τηλεγράφημα προκύπτει πως ο Ερντογάν δεν μίλησε ποτέ για δημοψήφισμα.

Το ΑΠΕ διέκοψε τη συνεργασία με τον ανταποκριτή στην Τουρκία:


Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο" το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.

Μιχάλης Ψύλος
Πρόεδρος ΔΣ κ Γενικός Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

H ΟΜΙΛΊΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΔΩ

Xαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη ο οποίος επεσήμανε το λάθος προτού γίνει η διόρθωση του AΠΕ:

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
O ανταποκριης του ΑΠΕ εκανε ενα τεραστιο λαθος.Και-πολυ σωστα- απελυθη.Το ΥΠΕΞ εξεδωσε ανακοινωση βασισμενη μονον στο ΑΠΕ.Ητοι αναβαθμισε την λαθος ανταποκριση σε μειζον ζητημα.Το ερωτημα που γενναται ειναι αν ειναι δυνατον να λειτουργει ετσι το ΥΠΕΞ.Ελεγξε την "ειδηση"πριν εκδωσει ανακοινωση ; Ενα τηλεφωνημα στον πρεσβυ μας στην Αγκυρα δεν εγινε απο καποιο στελεχος του,για επιβεβαιωση ; Και,εν πασει περιπτωσει,οτι και αν εγινε,το ΥΠΕΞ,η μαλλον το "αρμοσιο στελεχος του"θα παραμεινει στο απυροβλητο ;Και κατι τελευταιο.Προσφατα εγινε μεγας ντορος επειδη το ΑΠΕ δημοσιευσε την δηθεν "ειδηση"περι συλληψης των δυο ελληνων δημοσιογραφων στις ΗΠΑ οι οποιοι "παρακολουθουσαν μεταμφιεσμενοι"την εκει αποστολη του πρωθυπουργου την οποια δεν ειχε μεταδωσει ο εκει ανταποκριτης του,οπως ο ιδιος σαφως διευκρινησε."Δυο στα δυο" σφαλματα δηλαδη,τα οποια διεπραχθησαν με τον εντελως αντιθετο τροπο εκαστο.Εαν δεν προβληματισθει και ερευνησει καποιος "αρμοδιος"τον τραγικο τροπο με τον οποιο λειτουργει το κρατικοδιαιτο ΑΠΕ ουτε μετα απο αυτα τα κωμικοτραγικα συμβαντα.,τοτε μαλλον θα πρεπει να προβληματισθουμε εμεις οι πολιτες-και πολυ σοβαρα μαλιστα.
Να επισημάνω επίσης εδώ ότι,σε όλα τα κανάλια στην Κύπρο, εξαιρουμένου του κρατικού καναλιού ΡΙΚ, αναφέρεται μόνο η λανθασμένη δήλωση του Ερτογάν χωρίς να διευκρινίζεται το λάθος του ΑΠΕ με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η προπαγάνδα ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση του Κυπριακού το τελευταίο διάστημα.
Μου φαίνεται, ότι ο μόνος που πιεζει για ''επίλυση'' ειναι ο τρελός της περιοχής, ο σουλτάν ερντογάν. Ξέρεις αυτός που ''επιλύει'' το Κουρδικό, το Συριακό, το Ιρακινό και τόσα άλλα...Αλληλεγγύη στη Κύπρο.
Αν θέλετε όντως να επιδείξετε αλληλεγγύη στην Κύπρο αγαπητέ, καλό θα είναι να ενημερωθήτε εκτενέστερα για το κυπριακό και για το τι συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές σήμερα 42 χρόνια μετά. Η μόνη ελπίδα για την Κύπρο είναι η προσπάθεια να βρεθεί μια λύση ώστε να συνυπάρξουν οι δύο κοινότητες. Ειδάλλως η χώρα θα είναι μια ζωή σε μια ασταθή κατάσταση χωρίς προοπτικές ανάπτυξης.
Και οι κανονικές δηλώσεις δεν επιτρέπουν κανέναν πανηγυρισμό! Το αντίθετο! Όσο για τη λύση αν πήρε το αυτί σου κάτι μιλάνε για ακόμα ένα προτεινόμενο αίσχος.
Προτεινόμενο αίσχος η λύση λοιπόν. Θα θελά πολύ να ακούσω το τι προτείνεται όλοι εσείς που κάθε φορά που υπάρχει ένα σχέδιο λύσης στο τραπέζι το καταποντίζουμε πριν καλά καλά ενημερωθούμε για το τι περιλαμβάνει. Τι προτείνεται λοιπόν; Πόλεμο; Διχοτόμηση; Να ζήσουν οι Ελληνοκύπριοι απ'την μια και οι Τουρκοκύπριοι απ'την άλλη και ένα τείχος να υψωθεί αναμεσά τους; Και η ελληνοκυπριακή γή από κει τι θα γίνει; Η ανεξέλεγκτη εισδοχή τούρκικων στρατευμάτων και οι έποικοι που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο; Είναι πολύ εύκολο να είμαστε απορρίπτικοι και να διαιωνίζουμε μια κατάσταση χρόνια τώρα που μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα. Η λύση θα είναι επώδυνη και το ξέρουμε γι αυτό συζητάνε και προσπαθούν και η Κύπρος και η Ελλάδα για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αίσχος είναι αυτό που ζούμε τώρα. Μοιρασμένη πατρίς. Πήρανε τις περιοχές μας, της ριμάξανε, ενώ παράλληλα τις προωθούν ως φθηνά τουριστικά θέρετρα στους ξένους. ΑΙΣΧΟΣ!