Η Europol στέλνει 200 αξιωματούχους στην Ελλάδα για τον εντοπισμό τζιχαντιστών

Η Europol στέλνει 200 αξιωματούχους στην Ελλάδα για τον εντοπισμό τζιχαντιστών Facebook Twitter
Ο επικεφαλής της Europol, Rob Wainwright.
0

Περίπου αξιωματούχοι της Europol θα ακροβολιστούν στα ελληνικά νησιά μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η "στρατηγική" εκστρατεία του Ισλαμικού Κράτους να εισχωρήσει τρομοκράτες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Rob Wainwright, οι επιχειρήσεις του νέου σώματος ασφαλείας θα αναπτυχθούν παράλληλα με εκείνες των ελλήνων συνοριοφυλάκων. Η νέα δύναμη θα χρησιμοποιήσει τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τις βρετανικές αρχές ασφαλείας και εφαρμόστηκαν στα αεροδρόμια της χώρας για τον εντοπισμό τρομοκρατών.

"Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε διαπιστώσει μια καίρια απόφαση του ΙΚ να το κάνει αυτό και να πραγματοποιεί επιθέσεις όπως αυτές που είδαμε στη Γαλλία στις Βρυξέλλες. Θα υπάρξουν κι άλλες απόπειρες τέτοιου είδους δραστηριότητας" δήλωσε ο Wainwright στην Evening Standard.

Το νέο σώμα, που είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Μάιο, έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας σχετιά με τις προσπάθειες της τρομοκρατικής οργάνωσης να εκμεταλλευθεί τη ροή προσφύγων από την Συρία κι άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. 

Η Telegraph αναφέρει πως την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Europol ανακάλυψαν διάφορα πλαστά διαβατήρια σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ελλάδα, τα οποία θεωρούν πως προορίζονταν για χρήση από τους τζιχαντιστές. 

Σύμφωνα με τον Wainwright, οι τζιχαντιστές θα εισχωρήσουν στην προσφυγική ροή προς την Ελλάδα και πιθανώς την Ιταλία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. "Θα υπάρξει δεύτερη γραμμή άμυνας. Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε μερικούς μέσα στους καταυλισμούς όπου κρατούνται οι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο" σημείωσε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά πως 270.576 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης το διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 24ης Αυγούστου, οι περισσότεροι εκ των οποίων μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Περίπου 3.165 έχουν αναφερθεί νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο την ίδια περίοδο. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM