Αλλάζουν όλα στην έκδοση διαβατηρίων- Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Αλλάζουν όλα στην έκδοση διαβατηρίων- Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ
7

 

Στο πλαίσιο διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που προβλέπει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στην έκδοση διαβατηρίων.

 

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην Ημερησία, αποσυνδέεται η χρήση αστυνομικής ταυτότητας από τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου, αφού για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων απαιτείται βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από δύο μάρτυρες και διασταύρωση των στοιχείων τόσο του αιτούντος όσο και των μαρτύρων, μέσω πρόσβασης των αρμοδίων υπηρεσιών έκδοσης διαβατηρίων στο πληροφοριακό σύστημα «Εθνικό Δημοτολόγιο» του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Παράλληλα, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται η προσκόμιση από τον αιτούντα εγγράφων από τα οποία να προκύπτει ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ., στοιχεία που επίσης διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω πρόσβασης των αρμοδίων υπηρεσιών έκδοσης διαβατηρίων σε πραγματικό χρόνο στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μητρώα των αρμοδίων για την τήρησή τους φορέων.

 

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, τα παραπάνω στοιχεία, επίσης, διασταυρώνονται μέσω πρόσβασης των αρμόδιων υπηρεσιών έκδοσης σε πραγματικό χρόνο με τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μητρώα των αρμόδιων για την τήρησή τους φορέων.


Σε περίπτωση ανηλίκου, η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Στην ίδια περίπτωση, δεν απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία των περιπτώσεων (α) και (β) της προηγούμενης παραγράφου. Τα στοιχεία του βεβαιούντα γονέα ή του έχοντα την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ανηλίκου πιστοποιούνται σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Η ρυθμιση είναι πολύ σωστη και ερχεται να βαλει τελος στην τεραστια γραφειοκρατια και σε απιστευτη ταλαιπωρια πανω σε ενα θεμα που ταλαιπωρει κοσμο για πολλές δεκαετιες.Εγω εχω σπιτι στην Αγγλια και γυρνωντας στην Ελλάδα απο ταξιδι, εχω ξεχασει εκει την ταυτότητα μου (την οποία την εχω δωσει σε 7 τραπεζες και εχω ανοιξει λογαριασμους).Το διαβατηριο μου εληξε και για να παω πισω στην Αγγλια να φερω την ταυτότητα χρειάζομαι διαβατηριο !!Αλλά για να βγαλεις διαβατηριο σημερα θες υποχρεωτικά ταυτότητα (την οποία εχω στην Αγγλια και ειναι αδυνατο να παω να τη φερω χωρις διαβατηριο)!!Ο μονος τρόπος σημερα για να ξεπερασεις τετοια εμποδια είναι να ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙΣ και να υπογραψεις ψεμματα προς το δημοσιο οτι εχασες την ταυτότητα!! (και μετα να πας σε όποιες τραπεζες την εχεις δωσει για να την αλλαξεις και απο εκει).Η σημερινη διαδικασια ειναι ενα τεραστιο ρεζιλεμα διοτι το κρατος σπρωχνει τον πολιτη να παρανομησει και να εχει απο 5-6 ταυτότητες (πραγμα που απαγορευεται) όταν την ξεχναει ακομα και στο χωριο του, θετωντας σε κινδυνο ακομα και την ασφαλεια του !! Μπαχαλο που δεν νομιζω να γινεται ουτε στη Ζιμπαμπουε.Διαβατηριο δικαιουται καθε πολιτης που εχει υπηκοοητα απο την πρωτη μερα της γεννησεως του (χωρις να εχει ταυτότητα).Δεν σχετιζεται με την ταυτότητα το διαβατηριο.Ουτε η ταυτότητα σου δινει την υπηκοοτητα.Απο τη στιγμη που γεννιεσαι στη χωρα και εχεις υπηκοοτητα, δικαιουσαι διαβατηριο και το περνεις χωρις ταυτότητα.Οπως γινεται σημερα στα νεογνα, στα παιδια, ή και στους Ελληνες του εξωτερικου που δεν εχουν ταυτότητα.Στην Ελλάδα μαθανε και τα τσουβαλιαζουν όλα και ζητάνε ταυτότητα υποχρεωτικα!!Τουλαχιστον ο υποχρεωτικος χαρακτηρας της εμφανισης της ταυτότητας πρεπει να καταργηθει αμεσα γιατι ειναι παρανομος.Το εγγραφο του Διαβατηριου εχει ιση αποδεικτικη ισχυ με την ταυτοτητα συνεπως πρεπει να μπορει να εκδιδεται ΑΥΤΟΝΟΜΑ με τον ίδιο τρόπο που εκδιδεται και η ταυτότητα (μαρτυρες).Η ταυτότητα περιεχει τα στοιχεια του πολιτη.Δεν σημαίνει απαραιτητα όμως πως μονο όσοι εχουν την ταυτότητα εχουν την υπηκοοτητα.Και επισης πρεπει να καταλαβουμε επιτελους στην Ελλάδα οτι η ταυτότητα δεν ειναι "πιστοποιητικο κοινωνικων φρονηματων" για να γινονται όλα με αυτήν.Ζουμε πλεον σε δημοκρατια και πρεπει να αποβαλλουμε καταλοιπα του παρελθοντος.Μπορει (και πρεπει ) καλιστα και το διαβατηριο να εκδιδεται με τον ίδιο τροπο αφου εχει ισοτιμη αποδεικτικη ισχυ.
Για το "μάρμαρο" τίποτα δεν μας λένε! Εδώ η έκδοση διαβατηρίου στοιχίζει 100 ευρώ! Είναι απαράδεκτο! Το πιο ακριβό διαβατήριο στην ΕΕ όταν στην Βρετανία κοστίζει 25 ευρώ ,στην Γερμανία και στην Ολλανδία περίπου 35, στην Τσεχία 20 κτλ. Τι είναι αυτή η κλεψιά εδώ πέρα!
"βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από δύο μάρτυρες";; Αυτό δείχνει έλλειψη ικανότητας του κράτους να γνωρίζει ποιοι είναι οι πολίτες του, και ανατρέχει σε πρακτικές χωριού, ποιανού είσαι εσύ;
Ε αυτό σημαίνει διευκόλυνση του πολίτη! Αντί να πρέπει να πάω την ταυτότητα μου για να βγάλω διαβατήριο, για να μειωθει η γραφειοκρατεία τωρα θέλει δυο μάρτυρες, 1 χαρτί για το αμκα, 1 χαρτί για το Αφμ, 1 ουρά κουφής νυχτερίδας και αίμα παρθένας. Seems legit.