Ανακατανομή προσφύγων και δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ανακατανομή προσφύγων και δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζει η κυβέρνηση Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Ανακατανομή προσφύγων και δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες της χώρας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε.

Όπως εξήγησε στην «Καθημερινή», ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. «Κάποιες από τις υπάρχουσες δομές θα καταργηθούν και ο κόσμος που φιλοξενούσαν θα μεταφερθεί στις νέες. Ορισμένες από τις παλιές δομές μπορεί να κρατηθούν ως εφεδρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε ακόμη ότι αρκετές από τις παλιές δομές φτιάχτηκαν σε «καθεστώς βιασύνης» και δεν πληρούν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ, όπως λέει, οι καινούργιες δομές δεν θα είναι εξοπλισμένες με σκηνές αλλά με κοντέινερ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στεγάζουν 500 έως και 1.000 πρόσφυγες και όχι περισσότερους για «να μη δημιουργούνται μικρές πόλεις πλάι σε άλλες οικιστικές περιοχές».

Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης εξήγησε ότι γίνεται αυτή την περίοδο επαναξιολόγηση των δομών για να διαπιστωθεί ποιες από αυτές μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται με κάποια αναβάθμιση και ποιες πρόκειται να καταργηθούν. «Η ύπαρξη μιας πόλης επαρκούς μεγέθους κοντά στη δομή θα μπορεί να την ωφελήσει αλλά και να ωφεληθεί από αυτή», προσθέτει.

Μιλώντας νωρίτερα στο Mega αναφορικά με το νέο αυτό σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, ο κ. Κυρίτσης προσέθεσε ότι στόχος είναι να εξαιρεθούν εξαιρεθούν ακριτικοί νομοί, όπως ο Έβρος και τα ακριτικά νησιά.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης όσο αφορά το προσφυγικό, η ΝΔ κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία. Μιλώντας στο  Mega, ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι: «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Το σχετικό σχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM