Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει νέους μόνιμους και μικρότερους καταυλισμούς προσφύγων για να αποσυμφορήσει τα νησιά

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει νέους μόνιμους και μικρότερους καταυλισμούς προσφύγων για να αποσυμφορήσει τα νησιά Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Η Ελλάδα σχεδιάζει να μειώσει τον υπερπληθυσμό προσφύγων που έχουν συσσωρευθεί στα νησιά προκειμένου να εκτονώσει τις συνεχείς και κλιμακούμενες εντάσεις και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που σύμφωνα με τις μκο είναι "απαράδεκτες", ανέφερε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 10.700 πρόσφυγες βρίσκονται μοιρασμένοι σε μόλις πέντε ελληνικά νησιά, που έχουν ωστόσο τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μέχρι 7.450 άτομα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία με την οργάνωση Save the Children να επισημαίνει πως οι πρόσφυγες ζουν σε "βρόμικες, επικίνδυνες συνθήκες...με καμία ελπίδα σωτηρίας". 

Προκειμένου λοιπόν να διαχειριστεί καλύτερη την τρέχουσα κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την δημιουργία πολλών νέων δομών φιλοξενίας που θα έχουν η καθεμιά χωρητικότητα περίπου 1.000 ατόμων ώστε να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες από τα νησιά και άλλους απομακρυσμένους ή πρόχειρους καταυλισμούς.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται, η αργή εξέταση των αιτήσεων ασύλου -χωρίς τις οποίες οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να επιστρέψουν στην Τουρκία- προσθέτει κι άλλη ένταση στους καταυλισμούς. "Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στα νησιά. Οι άνθρωποι εκεί νιώθουν παγιδευμένοι και η σύγχυση μεγαλώνει. Ήρθαν πολύ κοντά στο να υλοποιήσουν το όνειρό τους να φτάσουν στην Ευρώπη και τελικά δεν συνέβη" σημειώνει η ίδια πηγή. "Προχωράμε σε μια διαδικασία αποσυμφόρησης, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων ασύλου" προσθέτει, σημειώνοντας πως οι νέες δομές θα είναι "καλύτερες, πιο μόνιμες, με μικρότερα οικήματα".

 

Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, 3.800 από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά είναι παιδιά. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της ΜΚΟ Arsis αναφέρει πως υπάρχουν μόνο 728 κρεβάτια διαθέσιμα για παιδιά σε όλους τους καταυλισμούς όταν σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί 3.168 ανήλικοι πρόσφυγες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ