Μυτιλήνη: Έφτιαξαν μια «σκακιέρα του κόσμου» από χαρτί και τα σωσίβια των προσφύγων

Μυτιλήνη: Έφτιαξαν μια «σκακιέρα του κόσμου» από χαρτί και τα σωσίβια των προσφύγων Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
0

Μια γιορτή δημιουργικότητας, φαντασίας, συλλογικότητας και προπάντων περιβαλλοντικής ευαισθησίας αποτέλεσαν τα εγκαίνια της «Σκακιέρας του Κόσμου», στο λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. 

Ένα λειτουργικό και συμβολικό έργο τέχνης από χαρτί και σωσίβια που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες στις παραλίες των νησιών.

Η «Σκακιέρα του Κόσμου», μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα, έμπνευση της υπαλλήλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φερενίκης Τσαμπαρλή, υιοθετήθηκε από το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» και αποτελεί δημιούργημα με συμβολική αξία για δύο κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας του Αιγαίου και του Πανεπιστημίου: Αφ' ενός για την ανακύκλωση κι επανάχρηση «άχρηστων υλικών» και του χαρτιού, βασικού υλικού μέσου της εκπαιδευτικής λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου. Αφ' ετέρου για το φαινόμενο της προσφυγιάς, με τη χρήση των σωσιβίων των προσφύγων που εντοπίζονταν ιδιαίτερα μέχρι πριν αρκετούς μήνες στις ακτές, δίπλα στα κτίρια του Πανεπιστημίου, σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μ , από το άχρηστο χαρτί και τα πεταμένα σωσίβια, μετασχηματίσθηκαν με πολυήμερη επίμονη και σκληρή εργασία και προσπάθεια, μιας αποφασισμένης ομάδας εθελοντών και εθελοντριών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου.

Μυτιλήνη: Έφτιαξαν μια «σκακιέρα του κόσμου» από χαρτί και τα σωσίβια των προσφύγων Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Το πρωτότυπο αυτό έργο, εγκαινιάσθηκε από τον grand master και έλληνα πρωταθλητή του 2015 στο σκάκι, Αθανάσιο Μαστροβασίλη, με ένα συμβολικό «Παιχνίδι Στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου» που έπαιξε ο ίδιος με 12 αντιπάλους, 10 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και δυο μαθητές του Πειραματικού του Λυκείου.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης σκακιστικοί αγώνες (simultane chess) σε «κανονικές» σκακιέρες, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου και μικρών και μεγάλων σκακιστών και σκακιστριών του νησιού.

Η εμπνευστής της όλης προσπάθειας, Φερενίκη Τσαμπαρλή, δήλωσε σχετικά: «Ήρθε πολύς κόσμος, ήταν μια όμορφη γιορτή όπου όλοι χάρηκαν το παιχνίδι και νομίζω ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε φέτος την ημέρα περιβάλλοντος, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα μέσα από την παγκόσμια σκακιέρα».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ