Στη δημοσιότητα το βίντεο-ντοκουμέντο από το bullying στον Γιακουμάκη

Στη δημοσιότητα το βίντεο-ντοκουμέντο από το bullying στον Γιακουμάκη Facebook Twitter
15

Στη δημοσιότητα το video ντοκουμέντο με τα «καψόνια» που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από συμφοιτητές του στη Σχολή Γαλακτοκομίας στα Ιωάννινα έδωσε πριν λίγο ο Ελεύθερος Τύπος, μετά τις φωτογραφίες που είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα.

Το οπτικοακουστικό υλικό που έχει στην κατοχή του ο Ελεύθερος Τύπος είναι το μοναδικό βίντεο (διάρκειας δυόμισι λεπτών) που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Ο αδικοχαμένος σπουδαστής απεικονίζεται πάνω στο κρεβάτι του δωματίου του στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων να παρακαλάει τους συμφοιτητές του από την Κρήτη να σταματήσουν να τον κρατάνε «όμηρο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σχέδιο ήταν οργανωμένο. Ένας από τους περίπου οκτώ συμμετέχοντες στο bullying αρχίζει να βιντεοσκοπεί με το κινητό του τηλέφωνο ακριβώς όταν οι υπόλοιποι αρχίζουν να πέφτουν πάνω στον Βαγγέλη. Ο 20χρονος φωνάζει δυνατά ότι πονάει και ζητάει να τον αφήσουν να σηκωθεί από το κρεβάτι. Κανείς, όμως, δεν τον ακούει. Αντιθέτως ξεσπούν γέλια την ώρα που εκείνος ουρλιάζει. Ο Βαγγέλης δεν μπορεί να κουνήσει ούτε τα πόδια ούτε τα χέρια του. «Αφήστε με. Πονάω», τους λέει γελώντας μηχανικά.

Ένας από τους πιο σκληρούς Κρητικούς τον βρίζει χυδαία. Η «πλάκα» ξεπερνά κάθε όριο όταν ο πιο σωματώδης από αυτούς πιάνει τον Βαγγέλη κεφαλοκλείδωμα, τον σηκώνει από το κρεβάτι και με δύναμη τον ξαπλώνει ξανά κάτω πιέζοντας με βία το κεφάλι του. Ο 20χρονος κοκκίνισε αλλά δεν μπορούσε να αντισταθεί έχοντας από πάνω του τον μυώδη Κρητικό. Το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να περιμένει να τελειώσει το μαρτύριό του. Ένας από τους σπουδαστές βλέποντας ότι ο Βαγγέλης δεν αντέχει άλλο λέει στον δράστη: «Φτάνει. Άφησέ τον τώρα». Εκείνη την ώρα ο Κρητικός σηκώνεται, αποχωρεί από το δωμάτιο μαζί με τους υπόλοιπους και ο «καμεραμάν» κλείνει την κάμερα.

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Έτσι είναι το bullying. Δέκα άτομα εναντίον ενός για να σπάνε πλάκα. Αυτές οι 'κότες' στο βίντεο θα πάνε ποτέ φυλακή, ή θα ξεφτιλίζουν ακόμα το κράτος μας και την δικαιοσύνη;
Είναι χρήσιμη η δημοσίευση αυτού του βίντεο,επειδή μας δείχνει την λεπτή γραμμή ανάμεσα στην πλάκα και την "πλάκα".Πόσες παρέες κάνουν τέτοια; Αμέτρητες!Και'γω με την αδελφή μου και τα ξαδέλφια μας τέτοια κάναμε,όταν,όμως,ήμαστε παιδιά,όχι τώρα!Και όχι με τόση μεγάλη διάρκεια και υπολογισμένες χειροδικίες!Καθόλη την διάρκεια του βίντεο το θύμα χαμογελάει,δεν είναι,όμως,το χαμόγελο της συναίνεσης σε αστείο,αλλά το αμήχανο χαμόγελο της ντροπής,της αδυναμίας(ψυχικής και σωματικής)και της ανοχής σε εξευτελισμό και βία.Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί σιωπούσε ο Γιακουμάκης:επειδή φοβόταν να πει δημοσίως τα πράγματα όπως τα ένοιωθε και βίωνε.Όταν λες σ' αυτόν που σε χτυπάει πως πονάς κι αυτός συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα,πως να νομίσεις ότι εάν το πεις σε τρίτους θα σε πιστέψουν και θα σε βοηθήσουν,ειδικά άμα έχεις μεγαλώσει σε μία κοινωνία όπου οι άνδρες πρέπει να αντέχουν τα χτυπήματα για να αποδεικνύονται "λεβέντες";
Ομερτά, μαφία, συγκάλυψη'Η κοινωνία καταστέπτεται τελικά από τους φρόνιμους, αυτούς που ξέρουν αλλά φοβόνται να αντιδράσουν, αυτούς που δέχονται παρεμβάσεις και υπακούουν,αυτούς του δόγματος να κοιτάς τη "δουλίτσα σου" και μόνο. Αποτέλεσμα οι φελλοί να επιπλέουν, οι αξίες να χάνονται και η κοινωνία να βουλιάζει στον βούρκο της παρακμή. Εάν έκλειναν τα τηλέφωνα στους υψηλόβαθμους που παρέμβαιναν για να μην τιμωρηθούν τα 'λεβεντόπαιδα'και τιμωρούσαν τους 'λεβέντες', θα ήταν και η κοινωνία μας καλύτερη' τόσο απλά γίνονται οι κοινωνίες καλύτερες......
Νομίζω πως το βίντεο δεν ήταν ανάγκη να δημοσιευτεί , το γνωρίζουμε ότι το καημένο το παιδί υπέφερε στα χέρια αυτών των τομαριών , δεν είναι ότι καλύτερο να το βλέπουμε σε εικόνες . Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να τιμωρηθούν αυτοί οι αλήτες !
Όσο σκληρό κι αν είναι το βίντεο, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι το bullying. Δεν είναι κουβέντα στο καφενείο. Και ΔΥΣΤΥΧΩΣ τόσο η οικογένεια του θύματος (ιδίως αν είναι ΛΟΑΤ) όσο και ο κοινωνικός περίγυρος στέκει κάπου ανάμεσα στην αποσιώπηση και την αδιαφορία στο ένα άκρο και την αποδοχή και την ενθάρρυνση στο άλλο. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ατόμων που ζήτησαν βοήθεια από τις αρχές και αντιμετώπισαν την αδιαφορία, ή και το χλευασμό (πάλι όταν είναι ΛΟΑΤ). Το σχολείο, οι καθηγητές, οι γείτονες, τα ίδια. Πρέπει να καταλάβουμε την αισχρότητα αυτή και να το πάρουμε απόφαση να απομονώσουμε όσους την υποστηρίζουν. Για τους δράστες βρέθηκε και μεγαλοβουλευτής να βοηθήσει, για το Βαγγέλη κανείς. Αυτό το κανείς είναι το κάρβουνο που καίει τις καρδιές μας. Ή με τις αξίες, ή με το έγκλημα. Και τα δυο μαζί δε γίνεται.
δε θα πρεπε να δημοσιοποιουνται αυτα τα βιντεο. με ενοχλει πολυ αυτο το πραγμα, αφηστε τον ανθρωπο ησυχο πια, εστω και στον ταφο του... τους δικους του δεν τους σκεφτεται κανεις που πρεπει να καθονται να τα βλεπουν αυτα?
υπάρχουν πολλά ανεγκέφαλα στην ηλικία τους που πιστεύουν οτι είναι εντάξει να γίνεται αυτό στα πλαίσια της πλάκας. Το να παρουσιάζεται ως αυτό που είναι, δηλαδή εκφοβισμός και βία, ίσως να αφυπνήσει κάποια, ενημερώνοντας ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό αλλά τραγικό, βλέποντας τα αποτελεσματα.
δε χρειαζεται το βιντεο, τα αποτελεσματα τα ξεραμε με καθε λεπτομερεια πολυ πριν δημοσιευτει. ειναι κακογουστο να δειχνουν κατι τετοιο ενω το ατομο αυτο πεθανε τοσο τραγικα. ας βγουν εκπαιδευτικα βιντεο για το θεμα, αλλα βεβαια αυτα δεν ειναι τοσο σαδιστικο να τα βλεπεις οσο αυτο εδω.
Κανενα ντοκυμαντερ δεν μπορει να επικοινωνησει τοσο αμεσα τον τρομο που νιωθει το ανυπερασπιστο θυμα οσο αυτο. Τα αποτελεσματα τα ξερουμε εμεις, κάποια καφρακια μπορει να πρεπει να δουν το real thing για να καταλαβουν τη ζημια στην ψυχούλα.