Εγκρίθηκαν τα μέτρα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και τη λίμνη Καϊάφα

Εγκρίθηκαν τα μέτρα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και τη λίμνη Καϊάφα Facebook Twitter
0

Eκδόθηκε, με υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη η υπουργική απόφαση καθορισμού όρων και περιορισμών για την ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου και της λίμνης Καϊάφα.

Όπως μετέδωσε και σε σχετικό δημοσίευμα το Βήμα, στόχος είναι να απλωθεί άμεσα ένα δίχτυ προστασίας στην ευαίσθητη περιοχή που εκτείνεται από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία, καθώς σε λίγες ημέρες λήγει η τρίτη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και δεν υπάρχει, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δυνατότητα για τέταρτη.

Ειδικότερα, με βάση τα νέα μέτρα προστασίας για την προστασία των ακτών της Δυτικής Πελοποννήσου (η ΥΑ δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε ΦΕΚ) οριοθετούνται δύο ζώνες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται οι αμμοθίνες και η παράκτια ζώνη Αλφειού - Νέδα, έως το ρέμα Μπραζερί, οι σταθεροποιημένες θίνες και οι εκτάσεις με δασική βλάστηση καθώς και η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων. Στην ίδια ζώνη επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Στη θαλάσσια περιοχή θα επιτρέπεται η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση και λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς και ο ναυταθλητισμός, η ιστιοπλοΐα κλπ. υπό όρους.

 

Στην περιφερειακή ζώνη, ο σχεδιασμός προβλέπει στις περιοχές φυσικών σχηματισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα, έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών (ή αντικατάστασής τους με σύγχρονα), καθώς και η δημιουργία χώρων εξυπηρέτησή τους υπό όρους (π.χ. χώρος στάθμευσης, αναψυκτήριο και χώροι υγιεινής, πεζογέφυρες κλπ.

Η εν λόγω απόφαση με ημερομηνία έκδοσης την 24η Μαΐου είναι προσωρινή, ενώ θέμα ημερών αποτελεί η κατάθεση του τελικού σχεδίου προεδρικού διατάγματος, στο οποίο θα έχουν ληφθεί υπόψη και τα σχόλια που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.


Ειδικότερα, με την απόφαση προβλέπεται να μην υπάρξει κενό προστασίας σε αυτές τις περιοχές μέχρι την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δεδομένου ότι στις 24.5.2016 έληγε η υπουργική απόφαση αναστολής οικοδομικών εργασιών, για την οποία δεν υπήρχε η δυνατότητα, νομικά, περαιτέρω παράτασης.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχουν κατατεθεί οι απόψεις της Επιτροπής Φύση 2000, επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, διαδικασία που απαιτείται από το νόμο. Όπως έγινε γνωστό, το τελικό σχέδιο Π.Δ βρίσκεται υπό τελική επεξεργασία και θα κατατεθεί στο ΣτΕ, αφού εξεταστούν στο σύνολό τους και ενσωματωθούν, όπου είναι εφικτό, τα σχόλια από τη δημόσια διαβούλευση και οι γνωμοδοτήσεις του Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Επιτροπής Φύση 2000.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM