Νέες δηλώσεις για τις συντάξεις από τον Κατρούγκαλο

Νέες δηλώσεις για τις συντάξεις από τον Κατρούγκαλο Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Σε νέες δηλώσεις για το συνταξιοδοτικό προχώρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με ακόμη μία τηλεοπτική εμφάνιση τους, παρά την φημολογούμενη, μέσω διαρροών, δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς που μιλάνε πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη του στον Αντ1, διαβεβαίωσε αυτή τη φορά ότι δεν θα θιγούν μικρές συντάξεις και είπε: «Ο σκοπός μας δεν είναι να μειώσουμε. Είναι να βρούμε αυτό το ιδανικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα κρατάει το ασφαλιστικό σύστημα σε τροχιά βιωσιμότητας...δεν θέλουμε να μειώσουμε τις συντάξεις των ανθρώπων, αλλά να τις εξασφαλίσουμε ώστε να μπορούν να τις παίρνουν και αύριο».

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για επαναϋπολογισμό με έναν ενιαίο κανόνα που θα λαμβάνει υπόψη τον μισθό που έπαιρνε κάποιος, τις εισφορές που έχει πληρώσει και το ποσοστό αναπλήρωσης που θα οριστεί για τη μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκει.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα το δημιούργησαν οι συντάξεις των 2 και 3 χιλιάδων ευρώ που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης 110 και 120% και όχι αυτές του χιλιάρικου που είχαν ποσοστό 70-80%.  

Βεβαίως ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θιγούν και μικρές συντάξεις, λέγοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο με το νέο τρόπο υπολογισμού, θα υπάρξει διορθωτική επέμβαση για να σωθούν.

Για τα ποσοστά αναπλήρωσης είπε ότι δεν θα είναι ενιαία αλλά κλιμακωτά, ενώ τόνισε ότι αυτή είναι η δική του πρόταση και πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η κυβέρνηση τις επομενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές τόνισε ότι «θέλουμε να τις σώσουμε ως  σύνολο των συντάξεων που παίρνει κάποιος σαν άθροισμα της κύριας και της επικουρικής».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM