Τρύφων Αλεξιάδης: Έρχεται ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

Τρύφων Αλεξιάδης: Έρχεται ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό Facebook Twitter
5

Σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προαναγγέλοντας μάλιστα ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε παράλληλα, ότι από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ τοποθέτησε χρονικά στο Σεπτέμβριο του 2016 το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών των ακινήτων οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.


Για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ο υπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι σε Έλληνες ανήκουν 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο, αναφέρει το ΑΠΕ.

Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ , και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.


Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων είπε ότι το 2016 θα γίνονται ηλεκτρονικά. Το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.


Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος. Έτσι θα έχουμε ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.


"Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το ΤΑΧΙS. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει οτι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη.


Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με τη κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis", είπε ο κ. Αλεξιάδης.


Για τις αντικειμενικές αξίες είπε οτι το Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα κοντά στις εμπορικές αξίες. Για το περιουσιολόγιο διευκρίνισε ότι ξεκινά το Νοέμβριο του 2015.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ