Aναστασιάδης: «Ο Ερντογάν είναι ένας ιστορικός ηγέτης»

Aναστασιάδης: «Ο Ερντογάν είναι ένας ιστορικός ηγέτης» Facebook Twitter
Andrea Bonetti / SOOC / PM Handout
2

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», Εμρέ Ντινέρ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μίλησε μεταξύ άλλων για τον Ταγίπ Ερντογάν, το όνομα που επιθυμεί για το νησί, την επίλυση του Κυπριακού που θα ωφελήσει και την Τουρκία.

 

Μιλώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο είπε ότι «υπάρχει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα προς το παρόν για τις διαπραγματεύσεις» και ανέφερε ότι τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι το περιουσιακό και το εδαφικό, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας, τον χαρακτήρισε ιστορικό ηγέτη: «Θέλω να πω ότι ο Ερντογάν είναι ένας ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία», ενώ αναφερόμενος στο κόμμα του (ΑΚΡ), ανέφερε πως «είναι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα τουρκικά πολιτικά κόμματα στο θέμα του Κυπριακού» και πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει εκφράσει την ανάγκη για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στα δημοσιεύματα που θέλουν τον ίδιο και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να καταλήγουν στο όνομα Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος. «Έχει λεχθεί ότι το όνομα που συζητούμε με τον Μουσταφά Ακιντζί είναι το Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Τέλος, εκτίμησε πως η επίλυση του Κυπριακού θα λειτουργήσει προς όφελος και της Τουρκίας: «Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα θα διορθωθούν ως αποτέλεσμα της ειρήνης. Ο δρόμος για την ειρήνη και ο δρόμος για παροχή φυσικού αερίου θα ανοίξει. Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο θα επηρεάσει θετικά όλες τις χώρες της περιοχής και το κυπριακό κράτος θα αποτελέσει παράδειγμα στην περιοχή», είπε και τόνισε: «Και το πιο σημαντικό, οι Ηνωμένες πολιτείες Κύπρου, οι οποίες θα είναι εντός της ΕΕ θα είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM