Απεργία της ΓΣΕΕ

Die Welt: 7 σενάρια για την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα

Die Welt: 7 σενάρια για την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα Facebook Twitter
3

Επτά «πιθανά» σενάρια για την επόμενη ημέρα παρουσιάζει η γερμανική Die Welt με δημοσίευμά της ξεκινώντας από το ενδεχόμενο μια συμφωνίας, οπότε όλα τα είναι πιο απλά και φτάνοντας μέχρι το σημείο  να υποθέσει ότι η Ελλάδα θα τυπώσει στα κρυφά ευρώ για να τα χρησιμοποιήσει μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη.

Αυτό πάντως είναι το σενάριο με τις μικρότερες πιθανότητες ενώ εκείνο με τις περισσότερες είναι να προκύψει τελικώς συμφωνία.

Τα επτά σενάρια της Welt

1ο σενάριο: Η Αθήνα λαμβάνει βοήθεια, αφού καταλήγει σε συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά τον Ιούνιο, η Αθήνα λαμβάνει και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 30 με 50 δισ. ευρώ.

Πιθανότητες να ισχύσει: Υψηλές

2ο σενάριο: Χρεοκοπία από την πίσω πόρτα, καθώς Ε.Ε. και Ελλάδα δεν καταλήγουν σε συμφωνία και η χώρα χρεοκοπεί αλλά η ΕΚΤ δεν αφήνει να χρεοκοπήσουν και οι τράπεζες, εφαρμόζοντας πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας. Το σενάριο αυτό χρησιμεύει περισσότερο ως μεταβατική λύση και μόνο με στόχο να δώσει χρόνο στους Έλληνες να προχωρήσουν σε αλλαγή πορείας.

Πιθανότητες να ισχύσει: Υψηλές

3ο σενάριο: Εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος με την κυβέρνηση να δίνεις τους δημοσίους υπαλλήλους υποσχετικές με ισχύ στο εσωτερικό αλλά όχι στο εξωτερικό. Έτσι η χώρα θα μπορούσε να υιοθετήσει παράλληλο νόμισμα για να πληρώνει μισθούς και να κάνει εισαγωγές βασικών προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα πενιχρά της αποθέματα σε ευρώ.

Πιθανότητες να ισχύσει: Μικρές

4ο σενάριο: Η Ελλάδα τυπώνει ευρώ-Οι Έλληνες μπορούν να τυπώσουν ευρώ, το ζήτημα είναι πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη και θα υπάρξει η ύστατη  σύγκρουση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτό θα ήταν πολιτικά το τέλος της Ελλάδας στην Ευρώπη», σχολιάζουν οικονομολόγοι.

Πιθανότητες να συμβεί: Εξαιρετικά μικρές

5ο σενάριο- Συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ. Θα ισχύσει αν ο λαός απορρίψει σε δημοψήφισμα το προτεινόμενο πρόγραμμα. Θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να αποφευχθεί το χάος στη χώρα. Οι δημοσιονομικές συνέπειες όμως της συντεταγμένης χρεοκοπίας είναι ίδιες με αυτές της άτακτης.

Πιθανότητες να συμβεί: Μικρές

6ο σενάριο-Η Ελλάδα στρέφεται στη Μόσχα. Θα βοηθήσει την Αθήνα να λύσει έστω και προσωρινά τα οικονομικά της προβλήματα και να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις, όμως η Ρωσία θα ζητήσει ανταλλάγματα, όπως στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια ή και να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το βέτο της στην Ε.Ε. κατά των κυρώσεων στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα να είναι η Αθήνα να απομονωθεί.

Πιθανότητες να συμβεί: Πολύ μικρές

7ο σενάριο: Grexit-Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν καταλήγουν σε συμφωνία τους επόμενους μήνες και σταματά η βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα θα είναι η χρεοκοπία αλλά η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και η Ευρώπη θα αποδείξει ότι οι κανόνες της σημαίνουν κάτι. Το μειονέκτημα είναι ότι για την Ελλάδα  βραχυπρόθεσμα θα είναι μια καταστροφή, ενώ οι συνέπειες για την Ευρώπη δεν είναι γνωστές.

3

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Βαρέθηκα θα μπορούσα να πούνε και οι προγόνοι μας το 1940...δεν το είπαν..ούτε επι χούντας βαρέθηκαν...και σήμερα όμως..πολλοί επιμένουν και αγωνίζονται και προσφέρουν μέσω της επιστήμης τους, των γνωσεών τους, της φιλανθρωπίας τους...σιγά σιγά να χτίσουν κι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να κεφαλοποιήσουν τις προσπάθειες τους για τη χώρα που αγαπούν αλλά και για τους εαυτούς τους...γι αυτό λοιπόν συνέχισε να ταξιδεύεις.