Τεράστια πτώση στο Χρηματιστήριο

Τεράστια πτώση στο Χρηματιστήριο Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
19

Στις 711,13 μονάδες έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνοντας πτώση 9,24%.

Πτώση άνω του 25% σημείωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Μέσα σε μια ημέρα έχασαν 2,17 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση τους, καθώς χθες ήταν στα 14,1 δισ. ευρώ και πριν από λίγο βρέθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ -από τα 34 δισ. που άξιζαν το περασμένο καλοκαίρι. Ενδεικτικά η μετοχή της Alpha Bank είδε χαμηλό ημέρας στα 0,266 ευρώ, της Πειραιώς στα 0,493 ευρώ, της Εθνικής στα 0,79 ευρώ και της Eurobank στα 0,103 ευρώ.

Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε άνω του 43% στις τρεις τελευταίες, μετεκλογικές, συνεδριάσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, σε όρους κεφαλαιοποίησης χάθηκαν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΛΠ, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με υποχώρηση κατά 13,93% ενώ του ΟΛΠ κατά 7,32%.

Μεγάλη ήταν και η κλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της χώρας, με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου να αγγίζει το 17%, του 5ετούς το 13,44% και του 10ετούς το 10,38%.

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
Μα τι λέτε γιατί να μας απασχολούν τέτοια μπανάλ θέματα, εδώ έχουμε τη μεγάλη αριστερή στροφή των ευρωπαϊκών λαών, τη χαραυγή της Επανάστασης. Η ελπίδα ήρθε. Ώχου με τις αγορές τώρα. Αν συνεχίζουν να φωνάζουν εξάλλου εκπρόσωπός μας στην Κοζάνη έχει εξηγήσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
Θα αποφυγω να ασχοληθω με τις ποικιλες "φημες" οι οποιες ακουστηκαν σημερα σχετικα με την πτωση αυτη.Η ουσια ειναι,δυστυχως,μια.Οτι δεν εχει καμμια σημασια εαν τα αιτια της πτωσης ειναι υπαρκτα η κατασκευασμενα.Εαν αυτη συνεχιστει θα εχουμε στα χερια μας ενα υποδειγμα "self fulfilling prophecy".Ητοι η ιδια η πτωση θα αυτοτροφοδοτει την συνεχεια της,χωρις ουδεις να ασχολειται με το αν οι λογοι της ειναι σοβαροι,η ακομη και εαν υπαρχουν καν.Διοτι ,οπως γνωριζουν οι "μυστες"αυτων των καταστασεων ,ο "δημιουργος",η,εσστω,ο "πωλων πρωτος", στο downward spiral θετει εαυτον σε μια win-win situation.Εαν η πτωση συνεχισθει,αυτος,αφου πουλησε πρωτος,αποφευγει σχεδον παντελως τις ζημιες.Εαν -η οταν-αυτη ανακοπει,απλα ξανααγοραζει τις μετοχες που πουλησε καταγραφοντας σημαντικα λογιστικα κερδη.Κατα συνεπεια εχει καθε λογο να συνεχισει να τροφοδοτει την πτωση,ακομη και με "φημες",και κανεναν λογο να συντελεσει στην ανακοπη της.Η κυβερνηση ασφαλως και γνωριζει αυτα τα "πρωτολεια".Το ζητημα ειναι τι ακριβως πρεπει να κανει.Για να χρησιμοποιησω "χαρτοπαικτικη ορολογια",να "μπλοφαρει",να "παιξει τα ρεστα της",η να "παει πασο";Τωρα θα δειξει ποσο καλος "πολιτικος παικτης"ειναι.Το μονο κακο ειναι οτι αν επιλεξει την λαθος αποφαση την μεγαλη ζημια,θα την πληρωσουμε εμεις.Οπως ,αλλωστε,γινεται παντα και με καθε κυβερνηση.Ιδωμεν.Η παρτιδα θα τελειωσει σχετικα συντομα.Με τον ενα η με τον αλλο τροπο.
Δε με νοιάζει το χρηματιστήριο, θέλω επανάσταση. Δυστυχώς, αυτή η χώρα είναι γεμάτη ραγιάδες, γι αυτό δεν πάει ποτέ μπροστά. Οι περισσότεροι, άγονται και φέρονται σαν τις μαριονέτες. Πραγματικά, λυπάμαι τους αδύναμους ανθρώπους, που με το παραμικρό χάνουν την ψυχραιμία τους και κάνουν πισωγυρίσματα... Καλύτερα Κούβα, παρά προτεκτοράτο της ΕΕ με 400 ευρώ βασικό μισθό να μην μπορείς να ζήσεις... Τι φοβάστε τόσο πολύ πια; Σιγά το βιωτικό επίπεδο που θα χάσουμε, οι περισσότεροι παίρνουμε μισθούς πείνας, με τιμές στα ουράνια + φόρους, χαράτσια κλπ κλπ. Δυστυχώς, 2 δρόμοι υπάρχουν: ή επαναστατούμε ή φυτοζωούμε για τα επόμενα 5000 χρόνια ή τέλος πάντων μέχρι να πέσει κομήτης στον πλανήτη και να τα διαλύσει όλα...Και όπως είπαν και οι TXC, "Μη φοβάσαι, ο μόνος φόβος είναι ο φόβος"
Πιθανόν δε πληροφορήθηκαν ακόμα οι μέτοχοι την τοποθέτηση του κ. Λαφαζάνη στο Υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ουρές θα κάνουν στα σύνορα οι επενδυτές μόλις γίνει ευρέως γνωστό
Πω πω τι μου λες...άρα να μετανιώσουν όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ; Τα έχουμε συνηθίσει πλέον αυτά, άλλωστε εμείς τις πληρώνουμε τις τράπεζες οπότε τι αλλάζει τώρα ακριβώς;
Πτώση ρεκόρ της τιμής των μετόχων στο Χρηματιστήριο και φυσικά και των τραπεζών.Εκτόξευση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων.Καταλαβαίνεις τι σημαίνουν όλα αυτά για την αληθινή οικονομία και τους πολίτες ή ψήφισες Συριζα?
Δεν ασχολούμαστε με ναούς του τζόγου. Ο καπιταλισμός έχει αποτύχει και θα καταρρεύσει σύντομα. Η επανάσταση θα ξεκινήσει από την Ελλάδα. Εμείς θα γίνουμε το Ζάλογγο που θα εμπνεύσει τους λαούς όλου του κόσμου.Η Ελπίδα ήρθε!