Ευρ.'Ενωση & ΔΝΤ φέρονται να αντιδρούν στην εξαγορά της Eurobank απο την ΕΤΕ.

Ευρ.'Ενωση & ΔΝΤ φέρονται να αντιδρούν στην εξαγορά της Eurobank απο την ΕΤΕ. Facebook Twitter
0

Oι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας ζήτησαν από την Αθήνα να σταματήσει η εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα της ανταγωνίστριας Eurobank, καθώς ανησυχούν ότι η τράπεζα που θα προκύψει θα είναι πάρα πολύ μεγάλη για να την ελέγξει το κράτος, δήλωσαν στο Reuters το Σάββατο δύο τραπεζίτες που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες

Οι ανησυχίες των δανειστών είναι μια απροσδόκητη τροπή στη συμφωνία εξαγοράς, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή μετοχών.  Οι δύο τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να συγχωνεύουν  δραστηριότητες, αφού έλαβαν  έγκριση από τις αρχές.

Η Εθνική Τράπεζα, ο μεγαλύτερος δανειστής στην Ελλάδα, απέκτησε το 84,3% της Eurobank τον Φεβρουάριο μέσω ανταλλαγής μετοχών καθώς ο τραπεζικός κλάδος ενοποιείται για  να ανταπεξέλθει στις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της χώρας και της βαθιάς ύφεσης.

Η "τρόικα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουν εγείρει ζητήματα σχετικά με το μέγεθος της επιχείρησης σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ελλάδα και τον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του, δήλωσαν οι πηγές.

Ο συγχωνευμένος όμιλος της  ΕΤΕ-Eurobank  θα έχει ενεργητικό αξίας  170 δισ. ευρώ, σχεδόν ίσο σε μέγεθος με το ΑΕΠ της χώρας ύψους 190 δις ευρώ και το 36% του συνόλου των καταθέσεων.

"Πάνω-κάτω αυτά είναι τα ζητήματα που έθεσε η  τρόικα" , δήλωσε στο Reuters έναs από τους τραπεζίτες , μη θέλοντας να βγεί επώνυμα.

Η Εθνική Τράπεζα προσέφερε 58 νέες μετοχές για κάθε 100 μετοχές της Eurobank, βάση συμφωνίας

Η ανησυχία των δανειστών έρχεται καθώς ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης, η Κύπρος,  κατρακυλάει κάτω από το βάρος μιας τραπεζικής κρίσης που  την ανάγκασε να κλείσει την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, την  Cyprus Popular Bank, γνωστή και ως Λαική τράπεζα και να κάνει μια άνευ προηγουμένου επιδρομή στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ ως μέρος της διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση και οι τράπεζες δεν έκαναν κανένα  σχόλιο σχετικά με την συμφωνία ΕΤΕ-Eurobank .

Ένας αξιωματούχος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ότι η τράπεζα δεν έχει πλάνο αλλαγής της πορείας της συμφωνίας.

 "Η Εθνική Τράπεζα προχωρά με τη νομική διαδικασία συγχώνευσης της απορρόφησης της Eurobank, η οποία έχει εγκριθεί από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο", δήλωσε  ένας αξιωματούχος της Εθνικής Τράπεζας στο Reuters, μη θέλοντας να κάνει περαιτέρω σχόλιο.

Η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε το Σάββατο ότι το αίτημα της τρόικας για ακύρωση της συγχώνευσης ήταν  «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση δεδομένου ότι η συμφωνία είναι τώρα στην τελική της ευθεία. Αλλά, είπαν, ότι οι αξιωματούχοι ήταν αισιόδοξοι ότι τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν.

Αξιωματούχοι από την τρόικα αναμένονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν την επιθεωρήση της προόδου της Ελλάδας, στην εκπλήρωση των όρων της τελευταίας διάσωσης της, από την  οποία εξαρτάται για να αποφύγει την πτώχευση.

"Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι δύο τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά και να παραμείνουν χωριστές νομικές οντότητες", ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή.

Οι δύο τράπεζες μαζί χρειάζονται  15,6 δις ευρώ  σε νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τους δείκτες φερεγγυότητας στα  επίπεδα που απαιτούνται από την κεντρική τράπεζα σαν αποτέλεσμα ζημιών  από την διαγραφή  κρατικού χρέους και προβληματικών  δανείων.

Οι αξιωματούχοι  της τρόικας υποστηρίζουν ότι η συγχωνευμένη εταιρεία  θα είναι δύσκολο να αυξήσει μίνιμουμ  10 % το κεφάλαιο  που απαιτείται από τον ιδιωτικό τομέα  για να μείνει ιδιωτική επιχείρηση, όπως απαιτείται σύμφωνα με το συμφωνηθέν καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης,  δήλωσαν οι πηγές και η εφημερίδα.

Μια τέτοια έκβαση θα φέρει τον όμιλο  υπό τον πλήρη έλεγχο του κρατικού ταμείου  υποστήριξης, που θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστή για μία τράπεζα αυτού του μεγέθους, στο μέλλον.

"Δεν βλέπω γιατί η συγχωνευθείσα εταιρεία θα είναι ένα τόσο μεγάλο τέρας που θα ήταν δύσκολο να πουληθεί. Μεγαλύτερες τράπεζες έχουν πουληθεί στην Ευρώπη", ένας από τους τραπεζίτες δήλωσε.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: LEFTeria-news

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ