Tο Εurogroup ζητά νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Tο Εurogroup ζητά νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους Facebook Twitter
EPA
0

Την κατάρτιση μιας τελικής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζήτησε από τους θεσμούς το Eurogroup, που έληξε, σήμερα, χωρίς συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, εμφανίστηκε αισιόδοξος, διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει σύγκλιση Ευρωπαίων και ΔΝΤ σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σήμερα χαιρετίσαμε τη συμφωνία για τα μέτρα ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και δρομολογήσαμε τις αποφάσεις του Ιουνίου για το ESM και την τραπεζική ένωση. Βασικός μας στόχος είναι να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη έξοδο», δήλωσε ο Σεντένο.

«Η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων να συμφωνήσουμε σε όλα τα απαραίτητα θέματα στις 21 Ιουνίου, για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο είναι ενθαρρυντική», ανέφερε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη τύπου.

Βάσει της ανάλυσης βιωσιμότητας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι εργασίες σχετικά με το ελληνικό χρέος θα εντατικοποιηθούν την ώρα που το ΔΝΤ έχει θέσει, ανεπίσημα, το τέλος Μαΐου ως τελική διορία για τη διευθέτηση των όποιων εκκρεμοτήτων.

Τέλος στις εικασίες για συντάξεις

 

Ο κ. Μοσκοβισί απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών στις συντάξεις, που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το 2019, τονίζοντας πως «οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται».

Δεν βρήκε λύση ούτε το Washington Group

 

Το θέμα του χρέος τέθηκε νωρίτερα επί τάπητος και στο Washington Group, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης καθώς και ανώτατα στελέχη των θεσμών.


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ένα από τα «αγκάθια» διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Γερμανία παραμένει η διάρκεια των επιμηκύνσεων που θα δοθούν.

Αντικείμενο διαπραγματεύσεων παραμένει και ο μηχανισμός που θα συνδέει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ΔΝΤ επιθυμεί την «αυτόματή» και χωρίς προαπαιτούμενα λειτουργία. 

Θεσμοί και εταίροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στο περιθώριο της G7 στον Καναδά.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM