Οι Βρυξέλλες δεν ευνοούν τη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες δεν ευνοούν τη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα Facebook Twitter
SOOC
0

Οι Βρυξέλλες δεν ευνοούν τη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αν επιβληθεί κάτι τέτοιο στην Αθήνα ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές τριβές, υπονομεύοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά η διαχείριση των συνεπειών που αφήνει η ελληνική κρίση «θα διαρκέσει πολλά χρόνια», εκτιμά η ίδια πηγή.

Όπως υπογραμμίζει, η διαχείριση του χρέους, της ανεργίας, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η απομάκρυνση από πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση, αποτελούν προϋποθέσεις για την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο οι προκλήσεις που τίθενται μετά τη λήξη του προγράμματος είναι η προσήλωση στις υγιείς δημοσιονομικές πρακτικές κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας, παρά τους κινδύνους που προέρχονται από τον «εκλογικό κύκλο» στον οποίο θα μπει η χώρα.

Κατά τον ίδιο, τα ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές είναι η αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, τα στρες τεστ των τραπεζών, η τέταρτη αξιόλογη και η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ σε αυτήν.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου, η ευρωπαϊκή πηγή τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ και η απόφαση εξαρτάται από τους ίδιους».

Όσο για το χρέος, το θέμα θα τεθεί μετά τη λήξη του προγράμματος και πηγές των Βρυξελλών θεωρούν ότι η σύνδεση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού είναι μία καλή ιδέα.

Για την προσέλκυση επενδύσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη, να περιοριστούν σημαντικά τα "κόκκινα δάνεια" να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, ενώ απαιτείται να υπάρξει περαιτέρω εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM