Αχτσιόγλου: Χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών διακηρύξεων και της κοινωνικής πραγματικότητας

Αχτσιόγλου: Χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών διακηρύξεων και της κοινωνικής πραγματικότητας Facebook Twitter
SOOC
0

Στις υφιστάμενες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και τους τρόπους αντιμετώπισης τους, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας απόψε στη διήμερη διεθνή συνάντηση με τίτλο: «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, που εκδηλώθηκε το 2008 και εξακολουθεί να επιφέρει δραματικές συνέπειες θέτει υπό αμφισβήτηση την επιβίωση του ευρωπαϊκού σχεδίου.


Κατά την ίδια, η μέθοδος που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας αναδιανομή εισοδήματος, εις βάρος της μισθωτής εργασίας, με αποτέλεσμα να συντελεστεί «μία συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».

Η κα. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «χάσμα» μεταξύ των διακηρύξεων των ευρωπαϊκών θεσμών και την κοινωνική πραγματικότητα. 

«Το 2010 οι ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας κατά 20 εκατομμύρια έως το 2020» ανέφερε, επισημαίνοντας πως, για την ώρα, τα άτομα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας όχι απλώς δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια.

«Υπάρχει ένα χάσμα, λοιπόν, ανάμεσα στη ρητορική για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πραγματικότητες της κοινωνικής ζωής. Ένα χάσμα που αποκαλύπτει όχι μόνο την πραγματικότητα των πολιτικών της λιτότητας, αλλά και ένα ακόμη πιο θεμελιώδες ζήτημα: την απόσταση ανάμεσα στις διακηρύξεις και την κοινωνική πραγματικότητα».

Κλείνοντας, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους «τρεις πυλώνες» που θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Κατά την ίδια, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες λήψης δημοκρατικών αποφάσεων, στην θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην κοινωνική δικαιοσύνη.  

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM