Τσακαλώτος: Ετοιμάζουμε δικό μας μεταμνημονιακό σχέδιο - «Όχι» σε προληπτική πιστωτική γραμμή

Τσακαλώτος: Ετοιμάζουμε δικό μας μεταμνημονιακό σχέδιο - «Όχι» σε προληπτική πιστωτική γραμμή Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
3

Η Ελλάδα αναμένει μία «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, τον Αύγουστο που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, και «δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Reuters.

Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του, η χώρα «χτίζει» το δικό της προστατευτικό «μαξιλάρι», το οποίο μαζί με ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το πρόγραμμα στήριξης, θα καλύψουν τις ανάγκες της «για πάνω από ένα χρόνο», εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα ετοιμάσει το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους πιστωτές της ευρωζώνης για την ελάφρυνση χρέους, στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του επιπέδου της αναδιάρθρωσης χρέους με την επίδοση της οικονομίας.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε χτίσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Τσακαλώτος.

Μια προληπτική γραμμή θα συνοδεύεται από επιπλέον όρους και γι' αυτό η Αθήνα προτείνει το δικό της σχέδιο εξόδου. Επίσης, δημιουργεί κεφαλαιακό απόθεμα ύψους έως 19 δισ. ευρώ με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων και τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος, σημειώνει το Reuters.

Τα σχέδια επιτήρησης μετά τη λήξη των μνημονίων ήταν συνηθισμένα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη που ζήτησαν οικονομική βοήθεια, είπε ο υπουργός. «Αλλά το μεταμνημονιακό σχέδιο της Ελλάδας θα είναι πιο δυναμικό».

Όπως είπε, θα δείξει στους δανειστές και στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει την κυριότητα του προγράμματος των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων και στρατηγικών ανάπτυξης, και όχι οι Βρυξέλλες.

«Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο... για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς, όσο και στις αγορές ότι είναι δικό μας το πρόγραμμα, υπάρχει κυριότητα... δεν επιβλήθηκε, δεν είναι θέμα συμβιβασμού», είπε.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να δώσουν σάρκα και οστά στον «γαλλικό μηχανισμό» που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (η ανάπτυξη αναμένεται στο 2,5% φέτος και το 2019).

«Αυτό που θα γίνει από τον επόμενο μήνα και μετά είναι να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού, πώς θα ενεργοποιηθεί και πότε», είπε ο Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως θα το αναλάβει μία επιτροπή του EuroWorking Group.

Τόνισε ακόμη ότι οι λεπτομέρειες για το κεφαλαιακό «μαξιλάρι», ο μηχανισμός ανάπτυξης και η υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο, θα δώσουν στους επενδυτές ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι η χώρα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο μετά από τρία χρόνια απομόνωσης. Μία ακόμα έκδοση θα ακολουθήσει «σύντομα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί αφορά τη σύνθεση αυτού του προστατευτικού "μαξιλαριού", πόσα κεφάλαια θα προέλθουν από την Ελλάδα και πόσα θα προέλθουν από τον ESM, και ανυπομονώ για αυτή τη συζήτηση», υπογράμμισε.

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"η χώρα «χτίζει» το δικό της προστατευτικό «μαξιλάρι», το οποίο μαζί με ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το πρόγραμμα στήριξης," θα χρησιμοποιηθεί για διορισμούς (πάσης φύσεως) και γενικά για τη διεύρυνση του κομματικού στρατού.
με λιγα λογια μαζευουμε λεφτα που σας εχουμε τσακισει στους φορους, για να τα μοιρασουμε το ετος εκλογων μπας και διασωθει το ποσοστο και για μετα εχει ο θεος. Για εμας.