Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που μηδενίζει τον δανεισμό της από τον ELA

Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που μηδενίζει τον δανεισμό της από τον ELA Facebook Twitter
0

Τον μηδενισμό του δανεισμού της από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) εξασφάλισε η Εθνική Τράπεζα, αποτελώντας έτσι την πρώτη ελληνική τράπεζα που το πετυχαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εθνική Τράπεζα όχι μόνον πετυχαίνει την απεξάρτηση της από τον ELA, αλλά διαθέτει ήδη και πλεονάζουσα ρευστότητα που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει στο ενδεχόμενο επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά.

Η απεξάρτησή της από τον ακριβό, συγκριτικά, δανεισμό του ELA, της επιτρέπει μεταξύ άλλων να επικεντρωθεί με μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η πλήρης απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA - που ήταν βασικός στόχος της στρατηγικής της διοίκησης της Τράπεζας - επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων από την αύξηση των καταθέσεων και την αύξηση της χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά μέσω repos που πέτυχε η Τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η έκθεση της Τράπεζας στον ELA είχε υποχωρήσει σε 1 δισ. ευρώ περίπου.

Ουσιαστική συνεισφορά στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας θα έχουν και οι αποεπενδύσεις από θυγατρικές της, όπως της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών της τραπεζών στην Ρουμανία και Σερβία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου 2018.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ