WSJ: «Φως στο τούνελ» για την Ελλάδα αλλά έχει ακόμη δρόμο για να βγει από τη μνημονιακή εποχή

WSJ: «Φως στο τούνελ» για την Ελλάδα αλλά έχει ακόμη δρόμο για να βγει από τη μνημονιακή εποχή Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2

«Για την Ελλάδα, υπάρχει επιτέλους φως στο τούνελ», γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Αθήνα έχει ακόμη δρόμο για οριστική, καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την εποπτεία.

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η WSJ καταγράφει την οικονομική πραγματικότητα για τη χώρα μας, μετά και τη ψηφοφορία, στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας. Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, «μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η χώρα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την αποδέσμευσή της από ένα καθεστώς μνημονίων, που υπήρξε τραυματικό για τους πολίτες της και δημιούργησε δυσάρεστες εντάσεις στην ευρωζώνη».

«Με τόσο την Αθήνα όσο και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ανυπομονούν να αφήσουν πίσω τους το ελληνικό δράμα, μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, κατά την εκπνοή του τον Αύγουστο, φαίνεται πιθανή».

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου «η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει εκεί από όπου ξεκίνησε, στο Νότο. Τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά εκεί όπου ξεκίνησε, με την έξοδο της Ελλάδας (από τα μνημόνια) τον Αύγουστο του 2018».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν εάν η Αθήνα θα κερδίσει την πολυπόθητη καθαρή έξοδό της από το μνημόνιο, ή αν θα έρθει κάποιο μεταμνημονιακό πρόγραμμα συνοδευόμενο από «πολιτικώς ευαίσθητες δεσμεύσεις», με στόχο να αποφευχθεί μία επανάληψη της κρίσης.

Με αφορμή δε, την υπερψήφιση της πιο πρόσφατης δέσμης μέτρων από την ελληνική Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η ταχεία έγκριση της ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με τις τελικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να να εφαρμόσει η Αθήνα για να προετοιμαστεί ώστε να μην εξαρτάται από τα «σωσίβια» των Ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών.

Εκτίμηση της WSJ είναι ότι οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν πιθανώς τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ωστόσο τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο.

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να ανατρέψει τη φθίνουσα δημοφιλία της επιθυμώντας να πετύχει μια καθαρή έξοδο χωρίς όρους από την εποχή των μνημονίων. Αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω και την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη, η οποία χαίρει της καλύτερης οικονομικής υγείας των τελευταίων χρόνων [...] Παράλληλα, η Αθήνα -έχοντας επίγνωση της ανάκαμψης που είδαν άλλες χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία- ελπίζει επίσης σε μια μεταμνημονιακή ώθηση. Οι σφικτοί προϋπολογισμοί που απαιτούσαν οι δανειστές -και μια μη ανταγωνιστική οικονομία- δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να επωφεληθεί από από μια ευρεία ανάκαμψη, παρότι η οικονομία της αποδίδει καλύτερα από ό,τι εδώ και χρόνια», τονίζει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Ωστόσο, οποιαδήποτε τελική απόφαση για την έξοδο από τα μνημόνια θα απαιτήσει από τις ελληνικές αρχές να περάσουν από μια σειρά δύσκολων μονοπατιών. Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να προωθήσει μία βαριά ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που ήταν απρόθυμη να κάνει στο παρελθόν. Οι ελληνικές τράπεζες -οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με περίπου 100 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων- θα πρέπει να περάσουν τα stress-tests που θα μπορούσαν να τους αναγκάσουν να αυξήσουν κεφάλαια. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να ανοίξει την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τις εκδόσεις ομολόγων».

Πάντως προστίθεται πως οι συνθήκες εμφανίζονται ευνοϊκές και θετικό σήμα στέλνουν οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, που έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «με ένα "μαξιλάρι" από τις δόσεις του προγράμματος που απομένουν και κάποιο φρέσκο χρήμα που σχεδιάζει να αντλήσει η Αθήνα από τις διεθνείς αγορές πριν τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες της χωρίς την υποστήριξη των δανειστών, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, της κυβέρνησης και των δανειστών».

Όμως, υπογραμμίζεται πως ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει αναφέρει ότι η χώρα θα χρειαστεί μια προληπτική γραμμή στήριξης από τους Ευρωπαίους μετά τον Αύγουστο προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

«Οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στον σπάταλο βίο του παρελθόντος, μπορεί να κάνουν τους ευρωπαίους και τους διεθνείς δανειστές να επιμείνουν να συμφωνήσει η Αθήνα στη διατήρηση ενός πολύ στενού ελέγχου των προϋπολογισμών της για αρκετά χρόνια αλλά και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

«Το σημείο-κλειδί είναι να αποτραπεί η οπισθοδρόμηση της Αθήνας όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ειδικά στα μέτωπα των δημοσιονομικών, της αγοράς εργασίας και της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence σε σχετικό του σημείωμα.

Τέλος, η Wall Street Journal τονίζει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν μνημόνια -όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ισπανία- η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επίβλεψη των δανειστών μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους της, κάτι που με τα τωρινά δεδομένα αναμένεται να γίνει το 2060. «Η ακριβής φύση αυτής της εποπτείας θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές τους επόμενους μήνες».

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

σχόλια

2 σχόλια