Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν το Δημόσιο

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν το Δημόσιο Facebook Twitter
0

Ρύθμιση για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που χρωστούν στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση.

Με τη ρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις.

Το σχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία με το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες. Θα αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) ανεξαρτήτως ύψους οφειλής προς το Δημόσιο.

Το σχέδιο της απόφασης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο κούρεμα των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 85% για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, εξόφληση των οφειλών έως 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.

Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM