Πτώση έξι θέσεων της Ελλάδας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν

Πτώση έξι θέσεων της Ελλάδας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν Facebook Twitter
0

Πτώση έξι θέσεων σημείωσε η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι φόροι, η εφαρμογή συμβολαίων και η καταγραφή περιουσίας παραμένουν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για το επιχειρείν και σύμφωνα με την έκθεση λειτουργούν ως αντίβαρο στις όποιες μεταρρυθμίσεις.

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 67η θέση του «Doing Business», σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, σε σύνολο 190 χωρών, ενώ η υψηλή φορολογία συνδυάζεται με τη δυσκολία στην εξασφάλιση δανείου για τις επιχειρήσεις, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 90ή θέση.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο χειρότεροι βαθμοί της Ελλάδας, όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις, είναι στην εφαρμογή συμβολαίων σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων και στην καταγραφή περιουσίας, ζητήματα που έχουν επισημάνει επανειλημμένα φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που έχουν ως κύρια αποστολή την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Στην εφαρμογή συμβολαίων η Ελλάδα κατατάσσεται 131η, μόλις δύο θέσεις καλύτερα από πέρυσι, και πίσω από χώρες όπως η Αϊτή, η Γουϊνέα και η νησιωτική Δημοκρατία του Κιριμπάτι, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Επίσης, ανασφάλεια στους επίδοξους επενδυτές προκαλεί το μεγάλο κενό στην καταγραφή περιουσίας, όπου η Ελλάδα έχει τον χειρότερο βαθμό της σε όλη την έκθεση, καταλαμβάνοντας την 145η θέση - δηλαδή τέσσερις θέσεις χειρότερα από πέρυσι.

Εκτός από τον γραφειοκρατικό πονοκέφαλο, που προβλέπει δέκα διαφορετικές διαδικασίες, εντύπωση προκαλεί η σταθερά πολύ κακή επίδοση στην καταγραφή και διαχείριση γης και ακινήτων, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας παίρνουν βαθμό 4,5 στα 30.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM