Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα Facebook Twitter
0

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, για το κοινωνικό μέρισμα, ο οποίος είπε πως θα δοθούν περίπου 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες, οι Βρυξέλλες εκφράζουν τη διαφωνία τους για τον τρόπο αξιοποίησης του πλεονάσματος που μπορεί να προκύψει το 2017.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες στέλνουν το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα, αλλά αν έχει υπεραπόδοση καλό είναι να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, αντί να δώσει κοινωνικό μέρισμα.

 Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν συγκεκριμένα πως οι περσινοί χειρισμοί, όταν ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει και τελικά μοιράσει ένα μπόνους 500 ευρώ σε συνταξιούχους δεν πρέπει να επαναληφθούν. Τονίζουν πως σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να αποδοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται πως τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα την Τετάρτη, ενώ οι επικεφαλής τη Δευτέρα, προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2018 θα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες των Βρυξελλών εκφράζουν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και να ανακτήσει σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές με λογικά επιτόκια. Σημείο κλειδί για να κλείσει με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα ως τις 20 Αυγούστου 2018, είναι όπως εξηγούσαν οι ίδιοι παράγοντες, η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια, και η επόμενη εκταμίευση να αποδεσμευθεί ως τον Φεβρουάριο.

Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η «έγκαιρη» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής αξιολόγησης» που θα είναι μια «πολιτική-συνολική συμφωνία» για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το τι θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα. Για τις Βρυξέλλες, η «τελική συμφωνία» θα ήταν ιδανικό να επιτευχθεί γύρω στον Ιούνιο, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα ως τις 20 Αυγούστου.

Σχετικά με τις επόμενες εκταμιεύσεις, η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι ως το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πάνω από 18,4 δισ. ευρώ, ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περί τα 8 δισ. ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος.

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα, πριν τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να δοκιμάσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές για σχετικά μικρά ποσά. Σχετικά με τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ότι τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα χρειάζεται σχετικά χαμηλά ποσά για να εξυπηρετήσει το χρέος της (περίπου 10 δισ. ευρώ το χρόνο).

Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, κοινοτικοί παράγοντες ανέφεραν ότι τα τεχνικά κλιμάκια μεταβαίνουν αύριο στην Αθήνα και ξεκινάνε δουλειά στις 19-20 Οκτωβρίου. Οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, όπου και θα παραμείνουν για πέντε ημέρες ως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και θα επιστρέψουν για τη δεύτερη αποστολή τους περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν την εφαρμογή ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τους Προϋπολογισμούς του 2017 και 2018, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να εκπληρώσει το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους. Σε περίπτωση που υπάρξει πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό του 2017, οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες όπως σημειώνουν οι Βρυξέλλες, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο είναι η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαντική πρόκληση από «πολιτικής» και «τεχνικής» άποψης, είναι για τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου. «Ευαίσθητο» πολιτικά θέμα θεωρείται και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, oι Βρυξέλλες αναμένουν να διευθετηθεί το ζήτημα της στελέχωσής του και το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας.


Τέλος, για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ως τις 22-24 Οκτωβρίου. Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση ως τις 31 Οκτωβρίου.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM