Αποζημίωση-μαμούθ 10 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Eldorado Gold από το ελληνικό Δημόσιο

Αποζημίωση-μαμούθ 10 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Eldorado Gold από το ελληνικό Δημόσιο Facebook Twitter
8

Για διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 10 δισ. ευρώ φαίνεται πως ετοιμάζεται η εταιρία Eldorado Gold.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας « ΤΑ ΝΕΑ« η καναδική εταιρία θα διεκδικήσει από το ελληνικό Δημόσιο το τεράστιο αυτό ποσό προσφεύγοντας στη διεθνή Διαιτησία.

«Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να πληρώσει αυτό το δυσθεώρητο πρόστιμο η χώρα, εφόσον συνεχίσει να αρνείται την έκδοση των αδειοδοτικών διαδικασιών και παρέλθει η 21η Σεπτεμβρίου, οπότε και εκπνέει το τελεσίγραφο που έστειλε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς», αναφέρει η εφημερίδα.


Η είδηση κάνει από χθες τον γύρο των ξένων μέσων ενημέρωσης και αρκετοί υπογραμμίζουν πως γκρεμίζει το επενδυτικό αφήγημα του Πρωθυπουργού που αναπτύχθηκε το Σάββατο από την ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου αναφέρονται στην ανακοίνωση της Eldorado για πάγωμα των επενδύσεων στην Ελλάδα. 


Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας» (Spiegel Online), «Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές» (Handelsblatt), «Στοπ στις επενδύσεις στα ελληνικά ορυχεία χρυσού» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «Απειλούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων» (Wirtschaftswoche).



Το Spiegel παρατηρεί σε διαδικτυακό δημοσίευμα: «Η ανακοίνωση των Καναδών συνιστά πλήγμα στις ελληνικές φιλοδοξίες για έναν σημαντικό ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά χρυσού. Αρχικός στόχος ήταν η Eldorado να βοηθήσει την Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει την εξόρυξη χρυσού. Με περίπου 12 τόνους το χρόνο, η χώρα θα ανήκε στους κορυφαίους παραγωγούς στην Ευρώπη. Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ωστόσο προειδοποιήσει για το αμφιλεγόμενο εγχείρημα. (...) Υπό την πίεση αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων υπέρ της Eldorado, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της και χορήγησε ορισμένες κατασκευαστικές άδειες. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο έθεσε και πάλι εμπόδια».


Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Για τους ενδοκυβερνητικούς αντιπάλους του φιλόδοξου εγχειρήματος, η απόφαση της Eldorado αποτελεί θρίαμβο. Για εν δυνάμει επενδυτές ωστόσο η απόφαση δρα αποτρεπτικά. Δεν αποκλείεται σύντομα να ακολουθήσει η επόμενη αποκαρδιωτική είδηση. Αυτή τη φορά για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου κοινοπραξία υπό την ελληνική Lamda Development προτίθεται να επενδύσει 8 δις, την μεγαλύτερη επένδυση στην νεότερη ελληνική ιστορία. Και αυτή την επένδυση πολέμησε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τότε που κυβερνά, οι επενδυτές στο Ελληνικό βρίσκουν μπροστά τους ολοένα και περισσότερα νέα εμπόδια. Σε περίπτωση που η Αθήνα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αυτή την επένδυση θα ήταν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδυτών».



Οικονομία
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ