Αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας Facebook Twitter
1

Σε εξέλιξη φέρεται να είναι μελέτη του υπουργείου Εργασίας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου μπορεί να βρίσκονται 1.126 ακίνητα, όμως σχεδόν τα μισά (το 49%) είναι κενά, το 31% παραχωρημένα και μόλις το 14% μισθωμένα, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.

Υπολογίζεται ότι τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, μέσα στην τελευταία 10ετία, έχουν απολέσει έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από τη μη αξιοποίηση περιουσίας, η εκτιμώμενη αξία της οποίας ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμένουν στη θέση που έχουν εκφράσει εδώ και καιρό, ότι ακίνητα με σημαντική αξία θα πρέπει να μεταφερθούν στο έτερο υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, που προσπαθεί να «προλάβει» το υπουργείο Εργασίας, η μεταφορά των ακινήτων θα σημαίνει αυτόματα ότι οι όποιες πρόσοδοι από την εκμετάλλευσή τους δεν θα αποτελούν έσοδο αξιοποιήσιμο από τον ΕΦΚΑ για την τόνωση των εσόδων του και κατά συνέπεια περιορισμού των ελλειμμάτων, αλλά θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Σύμμαχο στην προσπάθεια διατήρησης της περιουσίας στην κυριότητα του ΕΦΚΑ, γράφει η Καθημερινή, έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την εταιρεία της Βορείου Ιρλανδίας που έχει αναλάβει σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα εισφορών και εσόδων του ΕΦΚΑ.


Σε μελέτη που εκπονήθηκε για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και των βελτιώσεων του νομοθετικού πλαισίου που προσδιορίζει το καθεστώς αξιοποίησης, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό υλοποίησης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ προτείνεται μεταξύ άλλων να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των ακινήτων, όπου θα αποφασιστεί ποια αξίζει να συντηρούνται με ένα πρόγραμμα «κυκλικής συντήρησης», ενώ παράλληλα θα υπάρξει μια συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της περιουσίας με επενδύσεις και εκποιήσεις, πιθανότατα από μια ειδική διεύθυνση κινητής και ακίνητης περιουσίας, η οποία θα έχει άμεση σύνδεση με τον διοικητή του ΕΦΚΑ.

Η μελέτη παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το υπουργείο έχει ομαδοποιήσει 24 ακίνητα σε πέντε γεωγραφικές ενότητες στο ιστορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας με στόχο, εντός του επόμενου έτους να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Νωρίτερα, πιθανότατα και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιεύσει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου για χρήση 120 ακινήτων ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ στην Αθήνα.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ