Bloomberg: Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους για το πλεόνασμα, αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται

Bloomberg: Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους για το πλεόνασμα, αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται Facebook Twitter
0

«Η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν εφτά φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του προγράμματος διάσωσης, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατά τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους, και τα στοιχεία αυτά αναμένεται να επικυρωθούν τη Δευτέρα από τη Eurostat.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το πρακτορείο, το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Παρά όμως τις θετικές επιδόσεις, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο για το 2018 και έπειτα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του σκεπτικού του ΔΝΤ, το Ταμείο εκτιμά πως τουλάχιστον το μισό από το πλεόνασμα του 2016 προέκυψε από εφάπαξ έκτακτα μέτρα και όχι από διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνέχιζαν να αποδίδουν τα επόμενα χρόνια.  «Αυτό έχει οδηγήσει το Ταμείο να ζητήσει και περισσότερα μέτρα λιτότητας», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ αναμένει πως η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα 2% το 2018. «Με μικρή εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδα να παραδίδει συνεχώς υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και νέα μέτρα λιτότητας για να πετύχει και να διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% από το 2019 και έπειτα», αναφέρει το πρακτορείο. Έλληνες αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το Ταμείο κάνει «αυθαίρετους υπολογισμούς» που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Το ύψος του πλεονάσματος αποτελεί «κλειδί» για το είδος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όσο υψηλότερο πλεόνασμα έχει η Ελλάδα, τόση μικρότερη ελάφρυνση θα χρειαστεί, τονίζει το Bloomberg.

Αποτελεί επίσης σημαντικό θέμα στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τις πλευρές να συζητούν μέχρι πότε θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει τον στόχο του 3,5%. Δύο άτομα, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, είπαν στο Bloomberg ότι το βασικό σενάριο είναι η διατήρηση του συγκεκριμένου πλεονάσματος μέχρι το 2022.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM