Στουρνάρας: Στον «αέρα» όλοι οι στόχοι του 2017 λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση

Στουρνάρας: Στον «αέρα» όλοι οι στόχοι του 2017 λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
2

Τον κίνδυνο εκτροπής όλων των δημοσιονομικών, αναπτυξιακών και χρηματοπιστωτικών στόχων του 2017, αλλά και την αδυναμία των τραπεζών να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως «για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος».

Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ακόμη ότι με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% στον Προϋπολογισμό του 2016 η χώρα έχει καλύψει το 90% της απόστασης που απαιτείται έως το 2018.

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την αξία των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς, όπως είπε, πριν την κρίση οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 24% του ΑΕΠ, σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 11%. «Για την επίτευξη του νέου αναπτυξιακού προτύπου με την ανάδειξη κλάδων ως μοχλών οικονομικής ανάπτυξης αλλά και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως συμπλήρωσε για τη δημιουργία του πλαισίου αυτού έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης αναμένεται να ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας μεσο-μακροπρόθεσμα.

Έτσι, καθώς η οικονομία επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας θα είναι υψηλότερη σε σχέση με την περίπτωση που δεν θα είχε γίνει καμία μεταρρύθμιση. Ήδη, παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά περίπου 2% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η οικονομική δραστηριότητα σε όρους πραγματικού ΑΕΠ παραμένει ουσιαστικά στάσιμη.

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η χώρα καταρρέει αλά Αργεντινή και Βενεζουέλα, στην αντιπολίτευση κοιτούν τον ουρανό και τα πουλάκια, ο κόσμος περιμένει το αναπόφευκτο, οι ...ς τιμούν κομμούνια και απειλούν δικαστές, τα ΜΜΕ επιμένουν να παίζουν ίσες αποστάσεις και κλείσιμο αξιολόγησης. Τουλάχιστον όσοι φύγαμε θα αγοράσουμε τζάμπα εξοχικό. Να' ναι καλά οι "πόσο χειρότερα να παν τα πράγματα". ====....====
Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Αυτοσχεδιάζουν και τα αποτελέσματα θάναι τα γνωστά πλέον σε όλους μας. Θα θέλα να μάθω δεν έχουν στρατηγική, δε σκέφτονται καθόλου σε ποσο δύσκολη θέση μας έχουν φέρει? πλέον δεν υπαρχει καμμία αμφιβολία, ότι όλα γίνονται με βάση σχέδιο το οποιο θα το καταλάβουμε όταν φτάσουμε στο επίπεδο, της χώρας πρότυπο γι αυτούς, της Βενεζουελάς