Η Δανία δεν έχει χρέη σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 183 χρόνια

Η Δανία δεν έχει χρέη σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 183 χρόνια Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons/Srvora
5

Η Δανία αποπλήρωσε χθες το τελευταίο δάνειο που είχε αντλήσει σε ξένο νόμισμα, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, και για πρώτη φορά σε τουλάχιστον 183 χρόνια, δεν έχει ξένο χρέος. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η Δανία έλαβε το πρώτο δάνειο σε ξένο νόμισμα το 1757 από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Από το 1834, όταν ξεκίνησε και η συστηματική τήρηση αρχείων, η χώρα δεν είχε καταφέρει να αποπληρώσει το ξένο χρέος της.


Η τελευταία φορά που βρέθηκε κοντά στην εξόφληση του ξένου χρέους ήταν το 1894, όταν οι οφειλές υπολογίζονταν σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, τα χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια εκείνη την εποχή έκαναν πιο ελκυστική τη χρηματοδότηση έργων, όπως νέους σιδηρόδρομους, οπότε ο δανεισμός ξανάρχισε.


Όπως επισημαίνει το Reuters, η αποπληρωμή των χρεών σε ξένο νόμισμα δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει χρέος, καθώς η χώρα δανείζεται τακτικά από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα σε κορώνες. Στο τέλος του 2016 το χρέος της Δανίας διαμορφώθηκε στα 635 δισ. κορώνες (92 δισ. δολ.).

Οικονομία
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Διάβασε τον ο μύθο του τζίτζικα και του μέρμηγκα και θα κατανοήσεις πολύ καλά γιατί είμαστε σε αυτή τη θέση.Συμβαίνει ακριβώς αυτό, το οποίο θα συνέβαινε και στους Δανούς αν έμεναν εκείνοι εδώ και αντίστροφα εμείς εκεί.. ..πρόκειται για την πιο απλή ανθρωπολογική-συμπεριφοριστική επεξήγηση, σε παραβολικό επίπεδο, των καταστάσεων που βιώνουμε με ερμηνευτικές προεκτάσεις κλιματολογικές, γεωλογικές, κοινωνικοπολιτικές.
Όσο αφορά τις αρνητικές, καλό θα είναι να ανοίξετε και κανένα βιβλίο (αν και δεν νομίζω ότι θα κάνετε δουλειά...). Μην αυταπατάστε ότι έχετε άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, που μας έριξαν το τυράκι και συνεχίζουμε να μην βλέπουμε την φάκα (η οποία μας πλάκωσε...). Το κοινωνικά ζητήματα των διαφορών μεταξύ των λαών είναι σύνθετα. Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για μία πολυκατοικία με κοινούς ενοίκους που θα μοιραστούν τα κοινόχρηστα... ..σε καμία περίπτωση...Εδώ και πολλά χρόνια, ζητήματα της επιστήμης και της εργασίας μου.