Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί με ένα επιπλέον πακέτο μέτρων για εργασιακά, συνταξιοδοτικό και φορολογικό

Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί με ένα επιπλέον πακέτο μέτρων για εργασιακά, συνταξιοδοτικό και φορολογικό Facebook Twitter
Aris Oikonomou/SOOC
2

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.

Τόσο ο Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας. Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή», ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά ακόμη. «Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα και θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά το επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το σύστημα συνταξιοδότησης και το φορολογικό σύστημα», σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως «θα υπάρξει μια αλλαγή στο μείγμα πολιτικών, θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ». 

«Θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις, ώστε να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το πρόγραμμα και να προχωρήσουμε», είπε.  Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά «όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης». 

  

Απαντώντας σε σχετική ερωτήση, είπε πως σαν υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υποσχεθεί ποτέ το τέλος της λιτότητας, αλλά αυτό που μπορεί να πει είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό, και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατεύθυνση. «Με βάση αυτά που έχουμε συμφωνήσει τώρα, πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ, είναι μετατόπιση της έμφασης», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

  

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε επίσης πως εφόσον η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό περιθώριο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, να το χρησιμοποιήσει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εν λόγω αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία και θα υπάρχει δυνατότητα να προνομοθετηθούν επίσης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές.

Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα κράτη της ευρωζώνης και θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως αυτός είναι ο στόχος του και πως θα τον επιτύχει, εφόσον επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία η οποία θα είναι αρκετά «αξιόπιστη».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης και πως διερευνά όλες τις δυνατές λύσεις. Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πως το σημερινό αποτέλεσμα ήταν θετικό και πως υπάρχουν τώρα οι συνθήκες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού «το συντομότερο δυνατό». Τόνισε πως παρόλο που η Ελλάδα πλέον επέστρεψε στην ανάπτυξη έχει ακόμα υψηλή ανεργία και κοινωνικές ανισότητες και γι΄αυτό έχει ανάγκη ένα «ισορροπημένο πακέτο». «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες σίγουρα, αλλά και για μέτρα υπέρ της απασχόλησης και την ανάπτυξης», ανέφερε.

Τέλος, από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τις σημερινές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Οικονομία
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οπως το 'Οχι' τελικά ήταν 'Ναι,' ετσι και η σκληρη διαπραγμάτευση δεν είναι ούτε σκληρή, ούτε καν διαπραγμάτευση. Ολα γίνονται για το χρόνο που χρειάζεται το μασαζάκι της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να περάσουν και αυτά τα μέτρα και να συνεχίσουν να γεύονται το μέλι της εξουσίας.