Ρεγκλινγκ: Ρεαλιστική η έξοδος στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος

Ρεγκλινγκ: Ρεαλιστική η έξοδος στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος Facebook Twitter
0

Την ικανοποίησή του για τη σταθερή πρόοδο που εμφανίζει ο ελληνικός λαός «στη μεταρρύθμισή της χώρας του» εκφράζει στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με αφορμή την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ από τη συνολική δόση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Μαλιστα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται αισιόδοξος πως αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί.

Ο επικεφαλής του ΕSM σημειώνει ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή εντός του 2017 και μάλιστα θεωρεί δε ότι ο στόχος αυτός είναι πραγματοποιήσιμος.

Ερωτηθείς ως προς το γιατί είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος σημειώνει: «Η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν έχει βγει πολύ στις αγορές. Επομένως θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αρχίσει να συνδέεται σταδιακά με τους επενδυτές πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018, όταν τα δάνεια του ESM δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα.

Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει με αποφασιστικό τρόπο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESΜ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί. Αυτό συνέβη στα μέσα του 2014, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία ένα τριετές και ένα πενταετές ομόλογο».

Ακόμη, απαντώντας στο αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές στο τέλος του προγράμματος του ESM τονίζει: «Στόχος όλων των προγραμμάτων είναι οι δανειζόμενες χώρες να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν πλήρως ξανά από τις αγορές. Αυτό λειτούργησε καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Αυτές οι χώρες επέστρεψαν στις αγορές, αρκετά πριν το τέλος των αντίστοιχων προγραμμάτων τους. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ρεαλιστικό και για την Ελλάδα, εφόσον η κυβέρνηση δείξει ισχυρή ιδιοκτησία στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. H κυβέρνηση θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM