Mυστική εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital controls

Mυστική εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital controls Facebook Twitter
6

Εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015 διενεργεί υπό άκρα μυστικότητα εδώ και μήνες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα στάθηκαν οι δεκάδες αναφορές πολιτών που διαμαρτύρονταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθαν και για το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους όπως είναι η αγορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, αναφέρει η εφημερίδα "Αγορά".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα υπό διερεύνηση αδικήματα δεν περιλαμβάνονται μόνο αυτά του "κοινού ποινικού δικαίου", αλλά και τα αποκαλούμενα "πολιτειακά" μεταξύ των οποίων και η εσχάτη προδοσία. Μάλιστα,παρότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως "υπάρχουν ενδείξεις ότι τα capital controls δεν επιβήθηκαν μόνο εξ ανάγκης". 

Η έρευνα για όσα διαδραματίστηκαν τις ημέρες που ακολούθησαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 27 Ιουνίου του 2015, σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν αυτεπάγγελτη και αφορμή αποτέλεσαν οι δεκάδες καταγγελίες πολιτών προς τις εισαγγελικές αρχές για τα σημαντικά προβλήματα βιοπορισμού που αντιμετώπισαν λόγω της επιβολής των capital controls. 

Για την υπόθεση έχουν καταθέσει ήδη περισσότεροι από δέκα μάρτυρες, ανάμεσά τους και γνώστες οικονομικών θεμάτων, ενώ οι εισαγγελικές αρχές συλλέγουν όλο το απαραίτητο υλικό από αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το capital.gr, πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια ποινικής αποτίμησης μιας περιόδου που ακολούθησε του διαγγέλματος του πρωθυπουργού και έφτασε στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών με απόφαση του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ