Σήμερα επιστρέφουν οι Θεσμοί, στο τραπέζι τα εργασιακά- Δεν έρχεται η Βελκουλέσκου

Σήμερα επιστρέφουν οι Θεσμοί, στο τραπέζι τα εργασιακά- Δεν έρχεται η Βελκουλέσκου Facebook Twitter
0
Σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. 
Κεντρικό ζήτημα τα εργασιακά και το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» για το θέμα. ΤΟ πόρισμα περιλαμβάνει προτάσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, τη μείωση ακόμη και του κατώτατου μισθού για όσους εργάζονται σε προβληματικές επιχειρήσεις, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και νέο συνδικαλιστικό νόμο με πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργιών. Θα συζητηθεί επίσης η πορεία του Προϋπολογισμού και αν  οι νέοι φόροι που θα επιβληθούν από τον Ιανουάριο επαρκούν για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.75% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018, με τα σημερινά δεδομένα, καθώς δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά Σόιμπλε για ρύθμιση του χρέους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με τους επικεφαλής, οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, καθώς, στις αρχές Νοεμβρίου είναι η εβδομάδα των φθινοπωρινών διακοπών στην Ευρώπη.

 

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση έως το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου στις 5 Δεκεμβρίου και στο τελευταίο προγραμματισμένο εφέτος Eurogroup να υπάρξουν αποφάσεις και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Ώστε, στη συνέχεια η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και να αρχίσουν να δημιουργούνται οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές.

 

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη (νέος προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα), οι αποκρατικοποιήσεις (μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο που πρέπει να συσταθεί πλήρως, περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια κ.ά.), η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος (άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), οι διοικήσεις τραπεζών και ΤΧΣ, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κ.ά.

Δεν θα φτάσει σήμερα στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία επικαλείται ως λόγο της καθυστέρησης στην άφιξή της, το θάνατο  ανώτερου στελέχους του Ταμείου και την ανάγκη να παραβρεθεί στην κηδεία.
Στην Αθήνα επικρατεί σκεπτικισμός πάντως για την αναβολή της επίσκεψης, καθώς ο λόγος που επικαλείται η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δύσκολα γίνεται πιστευτός.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM