Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο δείχνουν έρευνες των ΕΛΠΕ

Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο δείχνουν έρευνες των ΕΛΠΕ Facebook Twitter
5

Η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου φέρεται να αποκαλύπτει ένα αρκετά μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνει λόγο για κοίτασμα με πιθανολογούμενα αποθέματα 80-100 εκατ. βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει πράγματι και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις γεωλογικές ενδείξεις.

Τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Tα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει με τα γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» που επιβεβαιώνονται από πηγές του ομίλου, ενδιαφέρον για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έχουν εκφράσει κολοσσοί της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol.

Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών δεν περιορίζεται στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου, όπου τα ΕΛΠΕ αναμένουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει χωρίς συμμετοχή τρίτου για το οικόπεδο «1» ΒΔ της Κέρκυρας και το οικόπεδο «10» ΝΑ της Ζακύνθου και για το οικόπεδο «2» όπου υπέβαλαν προσφορά από κοινού με την Total και την Εdison, αλλά και στις περιοχές ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας, όπου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο.

Αφορά δηλαδή μια τεράστια χερσαία και υποθαλάσσια έκταση της Δυτικής Ελλάδας, που παρουσιάζει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά στόχων που έχουν διατρηθεί ήδη στην Ιταλία και την Αλβανία και έχουν εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα. Η περιοχή του Βορείου Ιονίου αποτελεί τη νότια προέκταση της πλατφόρμας της Αδριατικής, που φτάνει μέχρι το οριζόντιο ρήγμα της ΒΔ Κεφαλληνίας και στην οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί παραγωγικά κοιτάσματα.

Οι χερσαίες περιοχές της Αρτας-Πρέβεζας, όπως και των Ιωαννίνων που έχει παραχωρηθεί στην Energean Οil, θεωρούνται από τις πιο ελπιδοφόρες καθώς εντάσσονται γεωλογικά στην Ιόνια Ζώνη, όπου στη βόρεια προέκτασή της, στη γειτονική Αλβανία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και έχει αναπτυχθεί ήδη παραγωγή από μεγάλες πολυεθνικές.

Πηγή: kathimerini.gr

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Ειμαι σιγουρος οι οικολογοι θα αντιδρασουν παλι και θα προβαλουν εμποδια, δηλ σε αυτη τη χωρα δεν πρεπει να παραγουμε τιποτα πρεπει να βοσκουμε προβατα κ να τρωμε ριζες, συμφωνα με τις ιδεες των αριστερων οικολογων
εστω πως ισχυει , και γεμιζει ο πατραϊκος και το ιονιο εξεδρες εξορυξης, οποτε πλεον παει ο τουρισμος σε αυτες τις περιοχες.Ποσο επι της % του ΑΕΠ μας αξιζει ο Πατραϊκος και το Ιονιο ? Ποσες παραλιες ,ξενοδοχεια και θαλασσες ειμαστε διατεθιμενοι να θυσιασουμε για το πετρελαιο? για το 0.2% του ηδη μικρου μας ΑΕΠ?