Μείωση 8,1% της συνολικής αξίας εξαγωγών στο α' εξάμηνο- Η χαμηλότερη επίδοση από 2012

Μείωση 8,1% της συνολικής αξίας εξαγωγών στο α' εξάμηνο- Η χαμηλότερη επίδοση από 2012 Facebook Twitter
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
1

Αν οι εξαγωγικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν εφέτος αντίστοιχες των περυσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων παρουσιάζοντας την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.


Στο διάστημα αυτό η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δισ. ευρώ του εξαμήνου του 2015), επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το 2012.

Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο).


«Εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (έλλειψη ρευστότητας, capital controls, υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς Ιδιώτες, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, "κόκκινα" δάνεια, υπερφορολόγηση), οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζονται αισθητά», τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.


Η μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%) ενώ σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6% και ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια και τα καπνά που αναρριχήθηκαν (όπως και τα τσιμέντα), στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μπήκαν για πρώτη φορά οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.


Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η Γερμανία στη δεύτερη. Απηχώντας και τις εξελίξεις μετά τα capital controls, η Κύπρος προσπέρασε την Τουρκία και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση, ενώ στην πέμπτη διατηρείται η Βουλγαρία. Χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί επιπτώσεις από την απόφαση περί BREXIT, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνοδο δύο θέσεων (από όγδοη θέση), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (από έκτη), ο Λίβανος (από δωδέκατη), η Ρουμανία (από ενδέκατη) και η Ισπανία (από ένατη).

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Για όσους κρίνουν με όρους πραγματικής οικονομίας :http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:International_trade,_2014%E2%80%9315_YB16.pngΜε λίγα λόγια: η πτώση των εξαγωγών συνεχίζεται σε ένα αντίστοιχο -5,2 % του 2015 αρα συνολικά στην δραματική 2ετια χάθηκαν περίπου -14% πολύτιμα έσοδα απο την χειρότερη σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα οικονομία της Ευρώπης όταν η πλειοψηφία των χωρών αναπτύσσεται εντυπωσιακά.Ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες σε αξία και ανάπτυξη εξαγωγών 2015 για όσους βαριούνται να διαβάζουν πίνακες :Ελλάδα 25 δις (-5,2%)χειρότερη επίδοσηΠορτογαλία με ίδιο πληθυσμό 50 δις (+3,6%)Βουλγαρία με 7εκ. πληθυσμό 23 δις (+5,1%)Ιρλανδία με 4 εκ πληθυσμό 111 δις (+21%) !Αποδεικνύεται ότι απομακρυνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο απο τις ανταγωνιστικές οικονομίες μεσα σε ένα καταστροφικό αρνητικό σπιράλ που επιτείνεται απο τους χειρισμούς της κυβέρνηση με ασύλληπτη ανευθυνότητα . Ταυτόχρονα όσο η χώρα μετατρέπεται σε οικονομικό παρία και ενοχλητικό ζήτουλα ,οι ιθαγενείς τρέφονται με τη μάχη στη διαπλοκή και την ατέρμονη διαπραγμάτευση ...